EU nastoji da ublaži ruski embargo na moldavsko voće

Izvor: Southeast European Times, 10.Feb.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nastoji da ublaži ruski embargo na moldavsko voće

Moldavski farmeri pozdravljaju pomoć EU u suprotstavljanju ruskom embargu kao pokazatelj solidarnosti i ekonomskih mogućnosti.

10/02/2015

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 10.2.2015.

Odluka EU da se suprotstavi ruskom embargu omogućavanjem moldavskim proizvođačima voća da izvoze na zajedničko evropsko tržište je pokazatelj solidarnosti, ali i ekonomskih mogućnosti, kažu poljoprivrednici i zvaničnici za SETimes >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << .

U decembru je Evropski parlament ubedljivom većinom odlučio da omogući Moldaviji da izveze do 40.000 tona jabuka, 10.000 tona grožđa i 10.000 tona šljiva bez plaćanja poreza. Ta mera je osmišljena kako bi se Moldaviji pomoglo da nadoknadi gubitke koje joj je naneo ruski embargo uveden moldavskim izvoznicima voća.

Moskva je odlučila da zabrani uvoz voća i povrća iz Moldavije u julu, manje od mesec dana nakon što je proevropska vlada u Kišinjevu potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija je prethodno upozorila da će preduzeti „zaštitne mere“ ako Moldavija potpiše sporazum, koji takođe sadrži dokument o slobodnoj trgovini koji se odražava na rusku ekonomiju. Moldavija je takvu odluku nazvala nepravednom.

Pre bilo kakvih praktičnih efekata, odluka EU ima duboko simbolično značenje, rekli su zvaničnici Unije.

„Ovo je pre svega gest solidarnosti sa Republikom Moldavijom u teškim trenucima, posebno s obzirom da poljoprivredu EU pogađa ruski embargo“, rekao je Sorin Moisa, član Evropskog parlamenta, u izjavi za SETimes.

„Drugo, ovo je jedna od mera koje pomažu građanima Moldavije da osete prednosti približavanja svoje zemlje EU“, navodi Moisa, dodajući da očekuje da se većina izvoza moldavskog voća uklopi u rumunsko tržište, s obzirom na geografsku blizinu i na bliskost kultura.

Sveteći se zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji prošle godine zbog njenog učešća u ukrajinskom sukobu, Moskva je uvela zabranu na uvoz hrane iz EU, što je navelo poljoprivrednike širom Unije da traže centralnu ekonomsku podršku.

Poljoprivrednici u Moldaviji kažu da je ta mera važna za njihov posao.

„Nama ova mera predstavlja podršku i podsticanje evropskog puta razvoja, koji, dugoročno gledano, donosi beneficije i mogućnost za diversifikaciju pristupa spoljnim tržištima, s obzirom da je do 2013. godine 90 odsto moldavskog izvoza voća odlazilo na rusko tržište“, kaže Juri Fala, direktor Udruženja proizvođača i izvoznika voća Moldavije, u izjavi za SETimes.

Drugo, navodi on, odluka Evropskog parlamenta predstavlja priliku za moldavske proizvođače voća da uđu na tržište sa 500 miliona potrošača, pravilima i visokom kupovnom moći, te srednjoročnom do dugoročnom predvidljivošću i stabilnošću.

Uprkos jakoj konkurenciji na tržištu voća EU, „ova otvorenost će u narednom periodu stvoriti investicije neophodne za prilagođavanje evropskih standarda kvaliteta i modernizaciju infrastrukture, što će na kraju osigurati konkurentnost moldavskog voća, ne samo na tržištu EU, nego i na ruskom“, kaže Fala. Tržište voća u EU godišnje dostiže oko 11 miliona jabuka, dok moldavski izvoz voća iznosi oko 200.000 tona. Četrdeset hiljada tona jabuka, koliko će biti izvezeno u EU, čini petinu moldavskog izvoza i predstavljaće 0,4 odsto godišnje potrošnje jabuka u EU. Sveukupno, uvoz u EU iz Moldavije činio je 0,1 odsto ukupnog uvoza 2013. godine.

Rusija je i ranije koristila ekonomsko oružje da zabrani uvoz iz Moldavije, zbog politike Kišinjeva koja naginje Evropskoj uniji.

Posle slične zabrane 2013. godine koja se odnosila na izvoz moldavskog vina u Rusiju, EU je otvorila svoje tržište moldavskim proizvođačima vina. U oba slučaja je ekonomska podrška EU još važnija s obzirom da 10 odsto aktivnog stanovništva radi u hortikulturi, a skoro četvrtina stanovništva bavi se uzgojem vinove loze.

Koje još korake EU može da preduzme da bi pomogla zemljama u regionu da premoste postupke Rusije? Recite nam šta mislite o tome u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.