EU lideri podržali novu strategiju u proširenju Unije: Podrška merama, pomoć i zemljama u procesu pristupanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2020, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU lideri podržali novu strategiju u proširenju Unije: Podrška merama, pomoć i zemljama u procesu pristupanja

Evropski parlament na vanrednom internet glasanju podržao je tri mere koje su Evropska komisija i Savet EU predložili u cilju borbe protiv korona virusa i ublažavanju društveno ekonomskih posledica pandemije. EU lideri podržali novu strategiju u proširenju Unije.

Gotovo svih 688 parlamentarca koji su dali svoj glas podržalo je finansijsku pomoć zemljama članicama i zemljama u procesu pristupanja kroz izmenu okvira EU Fonda za solidarnost.

Dato je ”zeleno svetlo” >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za COVID19 investicionu inicijativu koja predviđa mere za mobilizaciju stredstava neophodnih zdravstvenim sistemima zemlja članica i drugim sektorima njihovih ekonomija u odgovoru na COVID19 pandemiju.

EU lideri podržali novu strategiju u proširenju Unije

Lideri EU 27 na vanrednoj video konferenciji posvećenoj evropskom odgovoru na COVID19 podržali su otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Istovremeno, na najvišem nivou potvrđena je i nova strategija pristupa proširenju Unije.

Komesar za proširenje Oliver Varheji na svom Tviter nalogu pozdravio je ovaj korak i najavio da Evropska komisija počinje sa radom na pregovaračkom okviru za obe zemlje.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u EU", napisao je Varheji na Tviteru.

Glasanjem U EP prihvaćene su i mere za pomoć aviokompanijama koje se suočavaju sa problemima zbog mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa.

Kada je reč o finansijskoj pomoći zemljama članicama i zemljama koje su u procesu pregovora o ulasku u EU, a koje su ozbiljno pogođene vanrednim stanjem u oblasti javnog zdravlja, usvojena je inicijativa Evropske komisije da se okvir EU Fonda za solidarnost proširi sa dosadašnje pomoći u slučaju prirodnih katastrofa na situacije koje ugrožavaju javno zdravlje.

To znači da će ubuduće novac ovog Fonda moći da se koristi za sprovođenje mera za "brzi odgovor", ukljućujući medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu i zaštitu građana od zaraze, sprovođenjem preventivnih mera, mera praćenja i mera za ublažavanje udara na zdravlje stanovništva.

Druga usvojena mera je tzv COVID19 investiciona inicijativa, koja predviđa mobilizaciju 37 milijardi evra neophodnih kako zdravstvenim sistemima zemlja članica tako i drugim sektorima njihovih ekonomija u odgovoru na pandemiju.

Takođe su podržane i mere za pomoć aviokompanijama koje usled krize COVID19, ukoliko ne obave najmanje 80% letova predviđenih ugovorom, mogu izgubiti unapred određene termine poletanja i sletanja.

Zbog ovoga su aviokompanije do sada bile prinuđene da obavljaju veli broj "letova duhova", odnosno letova bez putnika što je imalo negativan uticaj na prirodnu sredinu, ali i troškove kompanija.

EU lideri o planu oporavka od pandemije i izlaznoj strategiji

Lideri EU razgovarali su o pet prioritetnih zadataka u suočavanju sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom i njenim društveno-ekonomskim posledicama.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasio je da su lideri EU razmotrili evropsku koordinaciju u cilju smanjenja širenja virusa, uključujući i mere koje se primenjuju na spoljnim i unutrašnjim granicama EU.

Razgovarano je o koracima preduzetim u cilju nabavke medicinske opreme kao i o naporima u istraživačkom radu, kako unutar EU tako i na globalnom nivou, na pronalasku vakcine protiv COVID19.

Evropska komisija ponudila je da organizuje međunarodnu donatorsku konferenciju, putem interneta, u cilju prikupljanja sredstava za pronalazak i distribuciju vakcine.

EU lideri razgovarali su i o ekonomskim merama za smanjenje posledica pandemije i pozvali Evrogrupu i Evropsku investicionu banku da nastave rad na suočavanju sa ekonomskim aspektima uticaja krize.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglašava da je za borbu protiv pandemije neophodno imati ”inteligentnu strategiju koja štiti građane i održava ekonomiju”.

Ona je pozvala na usaglašavanje novog ambicioznog budžeta EU koji bi trebalo da pomogne evropskoj ekonomiji da se oporavi od posledica pandemije.

Ona je ukazala i na važnost rada na ”izlaznoj strategiji” odnosno na evropskom koordinisanom pristupu, zasnovanom na naučnim činjenicama, a za period nakon postepenog povlačenja mera koje su uvedene u cilju zaustavljanja širenja COVID19 u Evropi.

Lajen: Odluke koje donosimo sad odrediće našu budućnost

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen kaže da je korona virusa promenio živote Evropljana i doveo do "tragedije na nivou koji je do samo pre nekoliko nedelja bio nezamisliv".

"Ovo je borba u kojoj svako od nas ima ulogu", poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je u obraćanju pred gotovo praznim Evropskim parlamentom u Briselu ponovila svoj poziv na jednistvo i koordinsani pristup borbi protiv pandemije COVID19.

Ona je ocenila da je početni odgovor na ovu krizu u Evropi bio jednostran, odnosno da je svaka zemlja gledala sebe, ali da su u međuvremenu preuzete vanredne mere i poboljšana koordinacija.

"Svi delimo istu odgovornost i ne možemo sami za sebe rešavati ovu krizu. Samo međusobnim pomaganjem pomoći ćemo i sami sebi", poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije ukazala je potrebu pravilnog funkcionsanja evropskog jedinstvenog tržišta i Šengena kao jedinim načinima za rešavanje trenutne krize. Ona je kao neefikasnu meru navela zatvaranje unutrašnjih granica što otežava protok robe neophodne zemljam članicam u borbi protiv COVID19.

"U ovom trenutku nema niti jedne zemlje članice koja može sama pokriti svoje potrebe u medicinskoj opremi", upozorila je fon der Lajen.

Ona je dodala da EU prvi put u svojoj istoriji pravi zajedničke zalihe medicinske opreme, a da su proizvođači potvrdili da mogu u narednim nedeljama da isporuče naručenu zaštitnu opremu, respiratore i labaratorjske testove.

"Trenutno nam je spašavanje života na prvom mestu. Ali nadam se da će ubrzo doći "dan posle" kada ćemo morati da radimo rešavanju društevno ekonomskih posledica krize", kaže fon der Lajen.

Pred glasanje Evropskog parlamenta o merama za pomoć zemljama članicama i zemljma u procesu pristupanja EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je naglasila da su "oči uprte" u EU i da će odluke koje se sada donose odrediti osnove EU u budućnosti.

"Istorija nas gleda. Moramo da uradimo zajedno pravu stvar sa jednim velikim srcem, umesto sa 27 malih", zaključila je fon der Lajen.

Italija nezadovoljna nacrtom završnog dokumenta čelnika EU

Italija nije zadovoljna nacrtom završnog dokumenta sa video konferencije čelnika EU o suzbijanju korona virusa, javlja danas novinska agencija ANSA pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izrazio je neslaganje Italije sa dokumentom tokom video konferencije, uprkos činjenici da se Evropski mehanizam za stabilnost više ne pominje kao instrument za prikupljanje sredstava za suzbijanje korona virusa, preneo je TAS S.

Italija ne prihvata nacrt predloga zato što su previše plašljivi, rekao je Konte u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija dok je video konferencija između lidera EU još bila u toku, preneo je Rojters.

Potrebno je da reagujemo sa inovativnim finansijskim instrumentima kako bi što brže izašli iz ekonomske krize, navedeno je u saopštenju.

Italijanski premijer je naveo da je dao EU rok do 10 dana da dođu do adekvatnih rešenja, ali nije rekao šta će uraditi u slučaju da EU to ne učini.

Gojković i ostali predsednici skupština apelovali na EP

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ostali predsednici i predsedavajući parlamenata Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel za pomoć regionu u borbi protiv pandemije korona virusa predsednici Evropskog parlamenta Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj skupštini.

Pored Gojkovićeve, apel su potpisali i predsednici i predsedavajući skupština Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i privremenih institucija u Prištini.

Kako su naveli, oni zajedničkim apelom žele da ukažu na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i region, u pogledu zaraženih, ali i nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema poput medicinske opreme i aparata koji su neophodni za uspešnu prevenciju, lečenje i sprečavanje daljeg širenja korona virusa.

Poručili su da je sada više nego ikada potrebna solidarnost, koordinirani pristup i zajedničko delovanje.

“Zbog toga apelujemo da Zapadni Balkan, koji je uvek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao deo zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa”, navodi se u tom pismu.

Takođe su zamolili predstavnike EU da razmotre mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, da omoguće regionu da, ukoliko to oceni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmera.

Istovremeno i da razmotre mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije, kao i korišćenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Evropske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

Predsednici i predsedavajući parlamenata su pozdravili svaku vrstu pomoći koju je Evropska unija spremna staviti na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana.

“Uvereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope, iskreno verujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, zaključeno je u pismu evropskim funkcionerima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.