Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kritikovala Izrael zbog širenja jevrejskih naselja

BRISEL -

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije danas su oštro kritikovali Izrael, istakavši da ubrzanje izgradnje jevrejskih naselja, ekstremizam jevrejskih naseljenika i loš odnos prema Palestincima ugrožava postizanje dvodržavnog rešenja decenijskog sukoba.

"EU izražava duboku zabrinutost zbog razvoja događaja na terenu koji prete da onemoguće dvodržavno rešenje", navedeno je u saopštenju 27 ministara koji su se sastali u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U dokumentu se dodaje da se takvo rešenje mora održati i ponavlja da su jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nelegalna na osnovu međunarodnog prava.

Ministri su posebno osudili ubrzanje izgradnje od kraja moratorijuma na podizanje kuća za Jevreje na Zapadnoj obali 2010. godine i izrazili duboku zabrinutost zbog ekstremizma naseljenika i huškanja na nasilje na toj teritoriji.

Takođe su izrazili zabrinutost zbog isterivanja palestinskih stanara i uništavanja palestinskih domova u istočnom Jerusalimu i "sprečavanja mirne palestinske kulturne, ekonomske, socijalne i političke aktivnosti", navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da palestinska populacija u celini živi u pogoršanim uslovima, prenele su agencije.

Ministri su izneli te stavove nakon izveštaja nevladinih organizacija da je Izrael prošle godine uništio desetine palestinskih domova, cisterni za vodu i poljoprivredne zgrade izgrađene s evropskim fondovima.

Izrael je takođe postavio ozbiljna ograničenja na sposobnost Palestinske uprave da promoviše ekonomski razvoj u području gde ta zemlja ima punu civilnu i bezbednosnu kontrolu, navodi se u saopštenju.

To područje je ključno za razvoj palestinske države jer je u njemu glavni deo zemlje. EU je apelovala na Izrael da obustavi rušenja i pojednostavi davanje građevinskih dozvola.

Uz to je obećala da će nastaviti da obezbeđuje finansijsku pomoć za palestinski razvoj.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.