Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU još uvek bez konačnog rešenja migrantske krize

Najmanje 16 zemalja članica Evropske unije, među njima Hrvatska, ucestvovaće u nedelju na neformalnom sastanku o migracijama i azilu, koji je sazvao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Iako na samitu neće biti usvajane zvanične odluke, očekuju se novi predlozi za ublažavanje izbegličke krize, ali ni tu Evropa nije jedinstvena.

Izvor: N1 / Agencije

Neformalni radni sastanak o migracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i azilu koji je najavio Žan Klod Junker, predstavlja još jedan u nizu pokušaja da se pronađu evropska rešenja tog pitanja. Na ovom mini samitu neće biti donete bilo kakve odluke, ali je planirana zajednička izjava. Zemlje Višegradske grupe, Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, odbile su da učestvuju na ovom samitu.

Očigledno je da Evropa ne zna da se bavi migracijama. Ulazak ilegalnih migranata moramo da sprečimo na obalama Evrope ili Libije, a ne unutar šengenskog prostora, kojem u suprotnom slučaju preti krah", rekao je premijer Češke Andrej Babiš.

A planovi i onih koji su pristali da se pojave na sastanku mogli bi da budu ugroženi, jer je u četvrtak novi italijanski premijer rekao da je nacrt dokumenta o migracijama povučen zbog sukoba sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Već znamo da neće biti rešenja za ceo paket problema koji je vezan za migrante i zbog toga ćemo na sastanku u nedelju najviše raditi na tome da razgovaramo sa državama članicama koje su posebno pogođene problemima primarne i sekundarne migracije, kako bismo u budućnosti mogli da potpišemo bilateralne, trilateralne, pa čak i multinacionalne dogovore koji će pružiti rešenje za određene probleme", kaže nemačka kancelarka.

A problemi za Angelu Merkel se ne završavaju ovde, jer je Austrija uoči sastanka zapretila da će ponovo uspostaviti pograničnu kontrolu na prelazu Brener ukoliko Nemačka nastavi da vraća izbeglice sa svoje južne granice, najavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je rekao da će ta zemlja učiniti sve što je neophodno da zaštiti svoje granice, ne samo na tom prelazu. Prelaz Brener nalazi se na austrijskoj južnoj granici prema Italiji i jedna je od najprometnijih trgovinskih ruta. Prošle godine više od 2,25 miliona kamiona je prešlo tim prolazom koji povezuje severni sa južnim Tirolom.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.