EU jasna: Lukašenko je sledeći?

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 21:09

EU jasna: Lukašenko je sledeći?

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne mere kako bi omogućili krivično gonjenje beloruskih lidera.

Oni misle na političke i vojne lidere, a među njima je i Aleksandar Lukašenko.

Belorusija je, navodi se u izveštaju, odgovorna za nanetu štetu i zločine počinjene u Ukrajini, uključujući ulogu režima u ilegalnom transferu dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Izveštaj stoga poziva institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou kako bi omogućili krivično gonjenje onih beloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za zločine protiv čovečnosti i genocid. Pošto je Međunarodni krivični sud (MKS) već izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju MKS da razmotri sličan nalog za hapšenje Aleksandra Lukašenka", ističe se u izveštaju Odbora za spoljne poslove o odnosima EU sa Belorusijom.

Evroposlanici su zatražili pooštravanje sankcija EU protiv Minska i proširenje spiska beloruskih i ruskih pojedinaca koji su sankcionisani od strane EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

"Lukašenkov režim je sproveo unutrašnju represiju bez presedana protiv beloruskog naroda i postao je saučesnik u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine. Strategija EU prema Belorusiji stoga mora imati u vidu zločine Lukašenkovog režima, tražiti odgovornost i u saradnji sa beloruskim demokratskim snagama, pronaći neophodna rešenja i preduzeti odlučnu akciju za ispunjenje evropskih težnji beloruskog naroda za slobodom i nezavisnošću”, rekao je izvestilac Petras Auštrevičijus nakon glasanja.

Oni su su pozvali beloruski režim da oslobodi sve političke zatvorenike, istovremeno izražavajući veliku zabrinutost zbog potčinjenosti zemlje Moskvi i najoštrije osudili "nesmanjenu represiju i sistematsko kršenje ljudskih prava koje režim diktatora Aleksandra Lukašenka neprekidno čini protiv sopstvenog naroda".

U saopštenju se navodi da je približno 1500 političkih zatvorenika, uključujući advokate, sindikaliste, novinare i branitelje ljudskih prava, iza rešetaka u Belorusiji i poziva na oslobađanje svih nepravedno osuđenih. Takođe se napominje da je više od 300.000 Belorusa pobeglo iz zemlje zbog obračun od strane vlasti.

"Snažno osuđujući ulogu beloruskog režima kao saučesnika u ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta sa velikom zabrinutošću primećuju sveobuhvatnu političku, ekonomsku, vojnu i kulturnu potčinjenost Belorusije Moskvi, čineći zemlju de-fakto satelitskom državom koja takođe ima taktičko nuklearno naoružanje nuklearnog oružja pod ruskom komandom", ističe se u saopštenju.

Evroposlanici su pozvali EU da ne priznaje bilo kakve sporazume režima Lukašenka i Rusije koji ustupaju suverenitet zemlje protiv volje beloruskog naroda. EU takođe mora da razvije zajedničku strategiju za očuvanje beloruske nezavisnosti i tranzicije ka demokratiji, uz učešće međunarodnih institucija, OEBS-a, Saveta Evrope i G7.

U izveštaju se zaključuje da nedavni dolazak boraca Vagner grupe u Belorusiju stvara nove potencijalne bezbednosne rizike za Ukrajinu, kao i za susede Belorusije u EU i EU u celini, pri čemu su poslanici Evropskog parlamenta ponovili svoj zahtev da se paravojne snage stave na EU listu terorista.

U izveštaju se ističe da Belorusija deli snažne veze sa evropskom kulturom i identitetom, pri čemu poslanici Evropskog parlamenta priznaju i podržavaju deklaracije o evropskim težnjama Belorusa koje su dali predstavnici demokratskih snaga u zemlji, uključujući Svetlanu Cihanovsku. Oni takođe pozivaju EU i njene države članice da razviju ambicioznije strategije i daju veću ekonomsku podršku beloruskim demokratskim snagama, uključujući opozicione političke stranke, aktiviste civilnog društva, branitelje ljudskih prava, umetnike, nezavisne sindikate i slobodne medije i u Belorusiji i van nje.

U izveštaju se apeluje na EU i međunarodna zajednica da ulože veće napore da formalizuju saradnju sa beloruskim demokratskim snagama, koje bi, prema evroposlanicima, trebalo tretirati kao legitimne demokratske predstavnike beloruskog naroda. Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Međunarodni olimpijski komitet i druge međunarodne sportske saveze da ne dozvole sportistima iz Belorusije i Ruske Federacije da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. ili bilo kom drugom međunarodnom sportskom događaju.

Oni su izrazili zabrinutost u pogledu transparentnosti, slobode i pravičnosti predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Belorusiji 2024. godine, posebno u svetlu novih ograničenja koja onemogućavaju da se kandiduju bilo koje opozicione stranke koje kritikuju režim. Evroposlanici su pozvali beloruski režim da okonča diskriminaciju i nasilje nad svim manjinama i osudili vlasti zbog napada na etničku litvansku i poljsku zajednicu u zemlji. Izveštaj koji je usvojen sa 49 glasova za, 3 protiv i 2 uzdržana, biće podnet Evropskom parlamentu na usvajanje. Plenarno glasanje zakazano je za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.