EU izdvaja 17 mlrd. € za novi svemirski program

Izvor: B92, 20.Apr.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izdvaja 17 mlrd. € za novi svemirski program

Brisel -- Evropska unija će izdvojiti 17 milijadi evra za svemirski program za period od 2021. do 2027. godine.

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-27) EU izdvoji 16,9 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira, preneo je SEEbiz.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

"Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za Galileo i Kopernik, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana", rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru. Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanima sa svemirom te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi Galileo, EGNOS i Kopernik spojiti u jedan program, pa će im se dodati dve nove inicijative, ŠA i GOVSATCOM.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.