EU izdvaja 17 milijardi evra za kosmički program za period od 2021. do 2027. godine.

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izdvaja 17 milijardi evra za kosmički program za period od 2021. do 2027. godine.

Evropska Unija će izdvojiti 17 milijardi evra za kosmički program za period od 2021. do 2027. godine.
Evropski parlament je odobrio predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-2027) EU izdvoji 16,9 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira, preneo je „SEEbiz“. Novi kosmički program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru. „Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za ’Galileo‘ i ’Kopernik‘, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju Elizabeta Bienkovska. Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru. Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije. Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanima sa svemirom, te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja, preneo je Tanjug. Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi „Galileo“, „EGNOS“ i „Kopernik“ spojiti u jedan program, pa će im se dodati dve nove inicijative, „SSA“ i „GOVSATCOM“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

EU izdvaja 17 milijardi evra za svemirske aktivnosti

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2019

Evropski parlament odobrio je u sredu predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom budžetskom periodu od 2021. do 2027. Evropska unija izdvoji skoro 17 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u svemirskom sektoru...Izveštaj Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, usmeren na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.