EU istražitelji pod velom tajne

Izvor: RTS, 01.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU istražitelji pod velom tajne

Poseban tim koji će istraživati navode Dika Martija o vezama šefova OVK i organizovanog kriminala počinje da radi krajem meseca. Imena istražitelja još uvek tajna. EU najavljuje brzu i efikasnu istragu, Srbija traži mandat UN.

Poseban tim EU, formiran kako bi istražio navode Dika Martija o umešanosti čelnika Oslobodilačke vojske Kosova u organozovani kriminal i krađu ljudskih organa, počeće da radi krajem meseca, rekao je portparol Euleksa Bljerim Krasnići.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"U toj ekipi koju će predvoditi jedan tužilac biće i istražilaca i pravnika. Trenutno se radi na prijemu članova ekipe", rekao je Krasnići prištinskom dnevniku Ekspres, navodeći da će u eventualnim sudskim procesima povodom trgovine ljudskim organima nadležan biti prištinski Okružni sud.

Posebni istražni tim koji je formirala Evropska unija za istragu o navodima iz izveštaja Saveta Evrope biće formalno deo Euleksa, ali će se centrala opsežne operacije, u koju će biti uključeno desetak ljudi, nalaziti u Briselu.

Ključne osobe novog tima biće specijalni tužilac i posebni istražitelj, ali još uvek nije jasno koga će Brisel postaviti na čelo istrage. Konkurs za prijavljivanje kandidata zatvoren je 10. juna, ali u javnost još nije procurilo nijedno ime.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, posle čije knjige Lov (priča o umešanosti lidera Oslobodilačke vojske Kosova u trgovinu organima otetih Srba koja je pokrenuta pre nekoliko meseci) je ponudila da stane na čelo istrage, ali je njen predlog u međunarodnoj zajednici prihvaćen prilično mlako.

Objašnjavajući sastav tima, zapadne diplomate su za Internet portal RTS-a objasnile da će tim biti formiran od osoba koje nisu deo Euleksa, ali da će, tokom istrage, moći da koriste sve kapacitete kosovske misije Evropske unije. Taj istražni tim podnosiće redovne izveštaje o radu, na način na koji to čini i Euleks.

Suštinski, formiranje posebnog tima predstavlja kompromis između zahteva Srbije i Dika Martija da se za istragu o umešanosti lidera OVK u organizovani kriminal formira specijalni tim van okvira Euleksa i želje Brisela da istraga ostane pod ingerencijom kosovske misije EU.

"Specijalna istraga će formalno biti deo Euleksa, ali će biti smeštena u posebnim objektima u Prištini i Briselu", rekao je zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Specijalni tužilac će, prema dokumentima EU, voditi istragu o slučajevima koji budu pod ingerencijom specijalnog tima, a od te osobe traži se iskustvo u obavljanju kompleksnih istraga, uključujući ratne zločine, organizovani kriminal i trgovinu belim robljem.

Traži se, takođe, iskustvo na Balkanu, posebno na Kosovu, a kandidati će proći kroz seriju bezbednosnih provera. Slične kvalifikacije traže se i od još jednog tužioca, koji će biti deo novog tima. Osim dvojice tužilaca, Euleks traži i dvojicu oficira za vezu, glavnog istražitelja, istražitelja za ratne zločine, kao i čoveka koji će koordinisati rad sa doušnicima.

Srbija traži mandat UN

Srbija je, sredinom juna, sastavila izmenjeni nacrt odluke koji će ponuditi Savetu bezbednosti UN, u sklopu inicijative za pokretanje nezavisne istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Srbija je u aprilu Ujedinjenim nacijama podnela "koncept" inicijative za uspostavljanje nezavisnog istražnog mehanizma koji bi ispitao navode iz izveštaja specijalog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Srbija predlaže da se, pod okriljem tog tela UN, formira tim nezavisnih, kompetentnih i nepristrasnih istražitelja, kojima bi na čelu bio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN.

Na konsultacijama stalnih članica Saveta bezbednosti UN, prošle nedelje, Rusija i Kina su se zalagale da se donese odluka o početnju istrage, dok se neke zemlje tome i dalje odupiru, izjavio je ranije šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je poručio da je potrebno naoružati se strpljenjem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.