EU ima plan za rešenje problema s gasom

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 08:52

EU ima plan za rešenje problema s gasom

Evropska unija otvorila je ove nedelje program zajedničke kupovine gasa.

Cilj EU je da osigura snabdevanje gasom pre zime i izbegne ponavljanje prošlogodišnjih rekordno visokih cena.

Rusija, dosadašnji najveći evropski snabdevač gasom, smanjila je isporuke zemljama EU prošle godine nakon početka napada na Ukrajinu. Time je Evropa zapala u energetsku krizu, pokušavajući da pronađe odgovarajuće alternativne izvore.

Cilj plana zajedničke kupovine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa EU je u ponovnom punjenju skladišta i zaštititi zemlje od potencijalnih daljnjih šokova u snabdevanju.

Firme imaju rok do 2. maja za registraciju količine gasa koju žele da kupe kroz program. Mogu da zatraže gas iz gasovoda ili ukapljeni prirodni gas (LNG).

Platforma EU će potom prikupljati ponude globalnih dobavljača, a potom će dobavljači i kupci pregovarati o ugovorima, ali EU neće biti uključena u te komercijalne razgovore, prenosi Feniks magazin.

Zemlje Evropske unije dužne su da napune gasna skladišta do 90 posto do novembra. Cilj programa je kupovina dovoljnih količina gasa za podmirenje 15 posto te obaveze. No, ovakav način kupovine se ne može koristiti za kupovinu ruskog gasa.

Firme koje učestvuju nisu obvezne da kupuju ni prodaju gas putem platforme.

Zvaničnici EU rekli su da se dosad registrovalo oko 80 kompanija, iako nije poznato koliko ih je naručilo. Glavna poljska naftna i gasna firma PKN Orlen je rekla i ona da planira da učestvuje.

EU namerava u početku zajednički da kupi oko 13,5 milijardi kubnih metara gasa (bcm), što je delić ukupne potražnje EU od oko 360 bcma, ali ta nabavka bi trebalo da pomogne zemljama da počnu punjenje skladišta.

Skladišteni gas ispravlja neravnoteže u dnevnoj i sezonskoj potražnji, pružajući ključnu rezervu snabdevanja zimi, kada evropska potrošnja gasa obično doseže vrhunac. Takođe, može da ponudi snabdevanje tokom poremećaja ili prekida nabavke, većih prekida infrastrukture ili posebno velike potražnje u hladnim periodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.