EU i razmena teritorija: Principi isti, a viđenja različita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 17:39

EU i razmena teritorija: Principi isti, a viđenja različita

Zvanični Brisel naglašava da je pozicija EU o principima finalnog dogovora Beograda i Prištine "jasna i jednistvena", zasnovana na evropskim vrednostima, međunarodnom pravu i podršci regiona i zemlja članica.

Ipak, govoreći o ideji razmene teritorija kao mogućem delu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, šef diplomatije EU Žosep Borel smatra da je "na Beogradu i Prištini da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se dogovore", specijalni predstavnik Miroslav Lajčak kaže da je razmena teritorija "suprotna" EU principima, a komesar za proširenje Oliver Varheji ocenjuje da još nije vreme za razgovore o različitim "opcijama" sveobuhvatnog rešenja za kosovsko pitanje.

Spekulacije o "stavu EU" kada je u pitanju razmena teritorija kao mogući deo rešenja Beograda i Prištine podgrejane su izjavom šefa diplomatije EU Žosepa Borela koji je početkom meseca konstatovao da "EU ne može biti veći katolik od pape" kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine.

Prištinski mediji su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borelovu podršku ideji o razmeni granica.

To je kasnije demantovano iz kabineta Borela uz ocenu da je u pitanju "novinarska interpretacija", a da se Borelova izjava zasniva na "poznatom i nepromenjenom stavu EU".

"Stav EU da dogovor između Beograda i Prištine treba da bude u skladu sa evropskim kriterijumima i vrednostima, da poštuje međunarodno pravo, a da bi bio održiv mora da bude prihvatljiv za region i zemlje članice", kaže portparol EU Peter Stano.

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bio je konkretniji ocenivši da je ideja o razmeni teritorija "suprotna" postavljenim principima za dogovor koji podrazumevaju "usklađenost sa međunarodnim pravom i doprinos stabilnosti u regionu".

Povodom spekulacija o razmeni teritorija kao mogućem rešenju za dijalog Beograda i Prištine svoj stav je izneo i komesar za proširenje Oliver Varheji.

On je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naglasio da je pitanje "razmene teritorija u drugom planu", odnosno da bi "različite opcije" trebalo razmatrati kasnije.

"Nema razloga da razgovaramo o opcijama bilo da je u pitanju razmena teritorija ili bilo koje drugo političko rešenje dokle god nemamo dijalog. Primarno je pokrenuti dijalog i angažovati se na način koji pruža mogućnosti za dolazak do dogovora. Potezanje pitanja razmene teritrorija ili ne i ulazak u raspravu o pitanjima koja bi trebalo kasnije da se razmatraju mogu samo da spreči smisleni dijalog", kaže Varheji.

On zaključuje da je ključno da se Beograd i Priština dogovore o rešenju koje je "obostrano prihvatljivo" i koje "ne predstavlja rizik po druge zemlje u regionu", a da se tek onda mogu razmatrati "različiti delovi rešanja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.