EU i Rusija pozdravile dijalog

Izvor: B92, 10.Mar.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Rusija pozdravile dijalog

Brisel -- EU i Rusija pozdravile početak dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog bio konstruktivan, ocenjuje Brisel. Do rešenja samo pregovorima, poručuje Moskva.

Dijalog timova Beograda i Prištine održan je u konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi i obe strane su ponovile svoju posvećenost nastavku razgovora, saopšteno iz Brisela.

To je saopšteno nakon završetka prve runde dijaloga dva tima, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije.

Posrednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Robert Kuper kaže da je glavni cilj prve runde pregovora održanih u Briselu bilo otklanjanje prepreka koje imaju negativan uticaj na svakodnevni život ljudi, poboljšanje saradnje i da se postigne napredak na putu ka EU.

Kuper je rekao da je značajno što je održan prvi zvaničan sastanak Beograda i Prištine nakon niza godina.

"Atmosfera je bila dobra. To je bio prvi zvanični sastanak održan u proteklih nekoliko godina. Atmosfera je zaista bila dobra, prijateljska i iskrena", ocenio je on. Razgovarali smo o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji u regionu. To je značajno zato što se radi o relativno malim tržišnim ekonomijama i ako se one uskoro ne otvore, svi će ostati siromašni. Zato treba da unapredimo funkcionisanje CEFTA sporazuma odnosno otvorimo region za slobodnu trgovinu kako je to sporazumom ustanovila Evropska unija", kazao je Kuper.

U prvoj reakciji šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je da će, kada dve strane postignu dogovor o tehničkim detaljima, pitanje priznanja nezavisnosti Kosova "biti sve manje problematično".

On je dodao da je politička situacija trenutno blokirana, a prepreku predstavlja to što Kosovo još nije priznala nijedna međunarodna organizacija.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine razgovor "dve nezavisne i suverene države", preneo je KiM radio.

Fejt je isključio mogućnost razmatranja pitanja statusa i teritorijalnog integriteta Kosova, ili čak i podele.

Sledeći sastanak Beograda i Prištine biće održan krajem marta u Briselu.

Moskva pozdravila direktne pregovore

Rusija je pozdravila direktne pregovora Beograda i Prištine kao jedini pravilan put za rešavanje problema Kosova.

"Ubeđeni smo da je održivo rešenje kosovskog problema u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN moguće samo putem pregovora", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

On je rekao novinarima da su pregovori usmereni na osiguranje mira i bezbednosti i da su "jedina alternativa jednostranim koracima koji se kose sa normama i principima međunarodnog prava i koji mogu da podriju proces rešavanja problema".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.