Rusija suspendovana iz Saveta Evrope, zamrznuta imovina Putina i Lavrova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2022, 16:59

Rusija suspendovana iz Saveta Evrope, zamrznuta imovina Putina i Lavrova

Rusija je suspendovana iz Saveta Evrope nakon napada na Ukrajinu, saopštio je danas šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo. Evropska unija složila se da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zajedno uz druge sankcije, izjavio je danas letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

Rinkevičs je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tviteru naveo da su ministri spoljnih poslova EU "usvojili drugi paket sankcija" i dodao da "zamrzavanje imovine uključuje predsednika Rusije i njenog ministra spoljnih poslova", preneo je Rojters.

On je rekao da EU planira da pripremi još jedan paket sankcija.

EU sprema i treći paket sankcija protiv Rusije

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, pozvao je na prekid vojnih dejstava u Ukrajini.

"Besmislena patnja i gubici života civila moraju da stanu. Evropa je uz Ukrajinu i njen narod i nastaviće da pruža podršku. Novi paket sankcija je već u hitnoj pripremi", napisao je Mišel na Tviteru.

Dolazeći na vanredni sastanak Saveta EU na kome bi trebalo da se finalno odobri novi paket sankcija koje je EU usvojila zbog vojne intervencije Rusije na Ukrajinu, šefovi diplomatija EU se takođe podržali rad na novim sankcijama protiv Moskve, ali i Belorusije.

Ministri spoljnih polova Luksemburga, Žan Aselborn, dolazeći na sastanka Saveta EU kaže da se zalaže za usvajanje što jačih sankcija u drugom paketu, ali i dodavanje trećeg paketa sankcija.

Sa njim se složio i ministar spoljnih poslova Francuske, Žan Iv Ledrijan, koji je posebno podvukao važnost širenja restriktivnih mera na Oligarhe i Belorusiju.

Borelj: Lično sam za sankcije Putinu i Lavrovu

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj rekao je da lično podržava sankcionisanje predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova zbog vojne intervencije na Ukrajinu.

"EU lideri su o ovome već razgovarali, ali su loptu prebacili na ministre da finalizuju dogovor. Radio sam na tome i mislim da će, ako ne bude iznenađenja i primedbi, jer nam je potreban konsenzus za to, Putin i Lavrov biti na listi", poručio je Borelj.

Dolazeći na vanredni sastanak Saveta EU koji bi danas trebalo da usvoji drugi paket sankcija protiv Rusije, Žosep Borelj je naglasio da se mora nastaviti sa sankcionisanjem Moskve u zavisnosti od "ponašanja Rusije".

"Suočeni smo sa punom invazijom zemlje od strane druge zemlje. Ovde se ne radi o operaciji specijalnih snaga, ovo je puna invazija sa bombardovanjem, ubijanjem civila i sukobom dve vojske. Ovo je najgora stvar koja se dogodila u Evropi od kraja Hladnog rata", kaže Borelj.

On dodaje da niko ne zna kako će se stvari razvijati i šta su "ciljevi Putina".

"EU koristi sve svoje kapacitete, uvodi snažne sankcije za koje se nadam da će uključiti i osobe na najvišem nivou", rekao je Borelj.

On dodaje da EU "nije vojni savez" i da neće vojno reagovati u ukrajinskoj krizi.

Borelj naglašava da je razgovarao sa međunarodnim liderima, uključujući i predsednika Kine, tražeći da iskoriste svoj uticaj na Moskvu kako bi se poštovao suverenitet i integritet "svih, uključujući i Ukrajinu".

On je dodao da je važno šta će međunarodna zajednica i UN reći o ovoj situaciji gde je ceo svet suočen sa činjenicom da "snažna država želi da napravi vojnu invaziju na suseda koji protiv nje nije učinio ništa".

"Rusija se ponaša tako da će ugroziti mir i stabilnost za nas Evropljane i ostatak sveta. Moramo to da osudimo. Pozvaćemo sve u svetu da glasaju u UN i osude Rusiju. Ako do takve osude ne dođe to znači da vlada zakon džungle i zakon jačeg, a ceo međunarodni sistem će biti doveden u pitanje", zaključio je Borelj.

Berbok: Sankcionisaćemo Putina i Lavrova

Evropska unija će sankcionisati ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

"Stavili smo na listu predsednika Rusije gospodina Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova", rekla je Berbok novinarima dok je išla na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, preneo je CNN.

Ona je dodala da su njih dvojica odgovorni zbog toga što nedužni ljudi ginu u Ukrajini i odgovorni su, prema njenim rečima, jer se krši međunarodni sistem, a EU to ne prihvata.

U četvrtak je EU objavila set sankcija protiv Rusije.

Šalenberg: Sankcije protiv supersile - početak nove ere

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je da je EU pokazala veliko jedinstvo odlukom o masivnim sankcijama protiv jedne nuklearne sile, nešto što do sada nije viđeno.

"Ovo su dalekosežne sankcije, kojima reagujemo na to da je Rusija izabrala put nasilja i rata i sebe sama međunarodno izolovala. Reagujemo izolacijom Vladimira Putina i njegovog sistema od ekonomskog sveta", objasnio je Šalenberg.

On je istakao da je za tri dana usvojeno dva paketa masivnih sankcija, a to da je EU ozbiljna najbolje pokazuje činjenica da se sankcije odnose i na šefa ruske države i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Prema njegovim rečima njihovi računi u EU će biti zamrznuti, ali neće postojati zabrana ulaska u Uniju, kako se ne bi isključile mogućnosti za pregovore ukoliko se za to ukaže prilika.

"Ovo je jedinstven slučaj da se sankcije uvode jednoj nuklearnoj sili. To jasno pokazuje koliko smo jedinstveni, i da nije prihvatljivo da jedna država misli da može da napadne sueverenog suseda. Ovo je početak jedne nove ere", podvukao je Šalenberg.

Ukazao je da su predmet sankcija i svi poslanici ruske Dume.

On je uveren da će 24. februar 2022. ući u istoriju kao tužan dan, koji je uveo Evropu u novu eru, eru ledenog doba sa Rusijom.

Šalenberg je kazao da još nisu iskorišćene sve mogućnosti sankcija, jer se mora poći od toga da Rusija može preduzeti dalje korake.


Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU hitno sprema drugi paket sankcija protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2022

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, pozvao je na prekid vojnih dejstava u Ukrajini i najvio da je drugi paket sankcija EU protiv Rusije već u "hitnoj pripremi"..."Besmislena patnja i gubici života civila moraju da stanu. Evropa je uz Ukrajinu i njen narod i nastaviće da pruža podršku. Politički...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.