EU hitno da donese odluku

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 22:07

"EU hitno da donese odluku"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU mora hitno da odluči o stvaranju ukrajinskog fonda.

Ona je istakla da nedavni brutalni vazdušni napadi Rusije na civilnu insfrastrukturu samo naglašavaju da EU mora da odluči o nastavku održive finansijske podrške Ukrajini.

"Evropska komisija će tokom belgijskog predsedavanja EU raditi na prioritetima, od kojih je jedan podrška Ukrajini. Svi smo videli nedavne brutalne ruske vazdušne napade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na civilne ciljeve u Ukrajini. Zbog toga, nakon istorijske odluke da počnemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, moramo hitno da krenemo napred ka stabilizaciji naše finansijske pomoći ovoj zemlji", naglasila je Ursula fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom u Briselu.

Ona je navela da će Evropska komisija Evropskom savetu predstaviti operativna rešenja koja će omogućiti liderima Evropske unije da se dogovore o stvaranju Ukrajinskog fonda.

Tokom predsedavanja, dodala je, Belgija će imati ključni zadatak da ovaj politički sporazum što pre sprovede kroz pravne procedure u Savetu EU i Evropskom parlamentu.

Predsednica Evropske komisije je podsetila da je stvaranje ukrajinskog fonda centralni element višegodišnjeg budžeta EU, ali ne i jedini.

"Posebno, tokom belgijskog predsedavanja, EU treba da obrati pažnju na postizanje drugih političkih prioriteta, posebno u oblasti regulisanja migracija, održanju konkurentnosti evropske privrede i prevazilaženju finansijskih posledica povezanih sa pandemijom", istakla je Fon der Lajen, prenosi Ukrinform.

Belgijski premijer je rekao da sada, više nego ikada ranije, građani Evrope gledaju na Evropsku uniju sa jasnim očekivanjima u smislu zaštite, blagostanja i u smislu pripreme za budućnost.

"Takva zajednička budućnost Evrope podrazumeva, naravno, i Ukrajinu u njenom srcu. To je najbolja garancija naše buduće kolektivne stabilnosti i bezbednosti bezbednosti za stanovništvo Ukrajine, ali i za kolektivnu bezbednost evropskog stanovništva“, rekao je predsednik belgijske vlade.

On je napomenuo da će nakon istorijske decembarske odluke Evropskog saveta da otpočne pregovore o članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom, belgijsko predsedavanje raditi na formatu takvih pregovora, kao i da će doprineti procesima unutrašnje transformacije same Evropske unije. Specijalni vanredni sastanak Evropskog saveta biće održan u Briselu 1. februara 2024. radi rešavanja pitanja budžeta i nastavka finansijske pomoći Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fon der Lajen: EU treba hitno da donese odluku o finansijskoj podršci Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2024, 07:16

Nedavni brutalni vazdušni napadi Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini samo naglašavaju da Evropska unija mora hitno da odluči o stvaranju ukrajinskog fonda za nastavak održive finansijske podrške Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.