EU gradi kvantnu komunikacionu infrastrukturu

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU gradi kvantnu komunikacionu infrastrukturu

Predstavnici sedam zemalja EU potpisali su deklaraciju u kojoj se obavezuju da će zajedno razviti kvantnu komunikacionu infrastrukturu u sledećih deset godina.

Potpisnici deklaracije su Belgija, Nemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Holandija i Španija. Ta infrastruktura bi omogućila prenos i čuvanje ultrasigurnih informacija i podataka i povezivanje komunikacione imovine širom unije.

Zemlje koje su potpisale deklaraciju QCI pristale su da rade zajedno i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s Evropskom komisijom kako bi, po mogućnosti pre kraja 2020. godine, pripremile akcioni plan za istraživanje prednosti izgradnje te infrastrukture, javlja portal SEEbiz.

To će obuhvatiti preliminarne studije, tehnološke mogućnosti dostupne za razvoj i uvođenje QCI širom EU, kao i potrebna sredstva.

Za sada Evropa kasni s razvojem kvantne infrastrukture jer je nekoliko zemalja već počelo da gradi kvantnu komunikacionu infrastrukturu na različite načine.

Kina je za sada neosporni lider u tom području, raspoređujući kontinentalnu kvantnu okosnicu temeljenu na pouzdanim čvorovima, nekoliko gradskih pristupnih mreža sa stotinama pristupnih tačaka i istraživački satelit Micius. Kvantne mreže takođe se primjenjuju u Južnoj Koreji, Japanu i SAD.

QCI će pomoći Evropi u osiguranju kritične infrastrukture kroz sisteme šifriranja koji će štititi od kibernetičkih napada pre svega pametne energetske mreže, kontrolu vazdušnog saobraćaja, finansijsku digitalnu infrastrukturu, digitalne komunikacije zdravstvenih ustanova…

Kvantna infrastruktura treba da omogući sakupljanje i razmenu podataka na zaštićeni način kako bi se zaštitili podaci državnih institucija. Dugoročan plan je izgradnja tzv. kvantnog interneta, odnosno povezivanje kvantnih računara, simulatora i senzora putem kvantnih mreža kako bi se sigurno distribuirali podaci širom Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.