Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU dotakla najnižu tačku, Rusija preuzima veliko izvozno tržište

BRISEL - Evropska unija se susrela sa ozbiljnom konkurencijom — Rusijom, kada je u pitanju izvoz pšenice, istaklo je Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Prema podacima stručnjaka, količina izvoza pšenice u zemljama Evropske unije 2018. godine opala je na 12 odsto u poređenju sa 2017. godinom.

U saopštenju se navodi da su evropski izvoznici pšenice izgubili dio na tržištu sjeverne Afrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i Bliskog istoka, a pritom im je Rusija stala na put.

Stručnjaci ističu da je posljedica vezana i za to da cijena i kvalitet ruske pšenice odgovara cijeni. Svakako, Rusija je doprinijela da u EU opadne izvoz pšenice. Te podatke navelo je Ministarstvo poljoprivrede SAD.

"EU se suočila sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznom tržištu, posebno sa Rusijom i zemljama crnomorskog kraja, kao i padom evra. Prema podacima, obim izvoza pšenice iz zemalja EU svakako opada i najniži je u proteklih pet godina", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Prema američkim podacima, u periodu od 2016-2017. godine EU je izvozila 27,3 miliona tona, a u istom periodu za 2017-2018. godinu izvoz je opao na 24 miliona tona.

U dokumentaciji se navodi da su glavni uvoznici pšenice iz EU zemlje severne Afrike i Bliskog istoka, pijre svega — Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat. Iako je u periodu 2016-2017. godine EU izgubila svoj deo na tom tržištu, svakako je Rusija kao konkurencija uticala na to.

"Takav rezultat je povezan i sa rastom naše proizvodnje. Više izvozimo, zato i jesmo konkurencija", navodi ruski ekspert.

Ranije je Ministarstvo poljoprivrede SAD davalo izjave na temu rasta ruskog izvoza pšenice. Prema prognozama američkih stručnjaka, izvoz pšenice će u julu 2018. dostići rekordnih — 31,5 miliona tona. To sve ukazuje da će zauzeti prvo mjesto kada je izvoz pšenice u pitanju, a time će i prestići SAD.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov ističe da Rusija potiskuje SAD kada je izvoz pšenice u pitanju. Prema njegovim riječima, zbog toga američki farmeri trpe finansijske gubitke.

Treba istaći da je 2017. godine Rusija počela da izvozi pšenicu na tržište Meksika, Kolumbije i Laosa.

(NN/sputniknews.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Alarm iz SAD: Rusi preuzimaju, gubite i zbog EUR

Izvor: B92, 04.Maj.2018, 09:17

Evropska unija se susrela sa ozbiljnom konkurencijom - Rusijom, kada je u pitanju izvoz pšenice, istaklo je Ministarstvo poljoprivrede SAD...Prema podacima stručnjaka, količina izvoza pšenice u zemljama Evropske unije 2018. godine opala je za 12 odsto u poređenju sa 2017. godinom, prenose Nezavisne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.