EU dala zeleno svetlo - sankcije Belorusiji

Izvor: B92, 14.Avg.2020, 20:50

EU dala "zeleno svetlo" - sankcije Belorusiji

Brisel -- Evropska unija dala je "zeleno svetlo" za sankcionisanje represije u Belorusiji, saopštili su evropski izvori Frans presu.

"Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i biće napravljen spisak imena", dodali su isti izvori.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko deset odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povređene.

Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, otišla je u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.