EU će se pozabaviti „kontrolnim nabavkama“

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2013, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će se pozabaviti „kontrolnim nabavkama“

15.05.2013. -

EU namerava da učini iznenadne provere proizvođača i isporučilaca hrane glavnim sredstvom borbe protiv nekvalitetne i falsifikovane produkcije. Po svemu sudeći, Evropska komisija je rešila da se ozbiljno lati uvođenja reda u agrarni sektor ekonomije EU, čiji se godišnji obimi procenjuju na 750 milijardi evra.

Sada će proizvođači i isporučici očekivati iznenadne provere kontrolnih organa – a ne planske inspekcije za koje se znalo unapred. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Osim toga, biće revidirani postojeći sistem sertifikata produkcije koja takođe nosi karakter upoznavanja i bazira se na podacima koje daje sam proizvođač.

Još početkom godine rukovodstvo EU na sve načine je pokušalo da izbegne razmatanje tako bolnog problema kao što je kvalitet hrane. A sve veće pretenzije trećih zemalja, između ostalog Rusije, po pravilu, objašnjavane su trgovinskim ratovima i geopolitičkim poračunima.

Ipak skandali oko namirnica koji se množe u okviru već same EU naterali su Brisel da se zamisli o situaciji u sopstvenim redovima. Kako je priznala u aprilu sama Evropska komisija, 5% od ukupne količine govedine koja se godišnje trošila u EU bilo je u stvari konjetina.

I teško da je slučajno u martu tekuće godine u Msokvi otvoreno predstavništvo Međunarodnog epizootičkog biroa koje se bavi pitanjima borbe protiv infekcionih oboljenja životinja. Njegov osnovni zadatak je izrada pravila prometa stočarske produkcije na osnovu usaglašavanja normi između ostalog EU i Rusije – istakao je u razgovoru za Glas Rusije glavni urednik informacione agencije u oblasti ishrane Dairy News Mihail Miščenko.

Ipak razmatrani problem ima još jednu dimenziju. Zamena jednih namirnica drugim i kršenje postojećih zahteva prema kvalitetu izazvani su težnjom da se postigne dodatni profit i direktno su povezani sa delatnošću organzovanih kriminalnih struktura. Jer prehrambena bezbednost Evrope nije samo konjetina umesto govedine, već i falsifikovana alkoholna pića od kojih je na jesen 2012. urmlo nekoliko desetina ljudi u Češkoj. Još šire u Evropi je organizovan šverc cigareta – koje mogu da se prodaju u istim prodavnicama sa lažnom votkom ili norveškom ribom. Tu se vidi konkretna korist određenih krugova i transnacionalnih struktura – podsetio je u intervjuu za Glas Rusije ekspert Instituta za međunarodnu ekonomiju i međunarodne odnose RAN Igor Hohlov:

- U zavisnosti od ekonomske ili akcizne politike pojedine zemlje slična delatnost ima različite razmere. Na primer, u EU duvan je oporezoan vrlo visokim akcizama. Zato šverc cigareta u EU teče masovno. Posebno se to tiče Južne Evrope.

Posebnu pikantnost sitauciji dodaje činjenica da po priznanju same Evropske komisije, prehrambeno tržište EU reguliše oko 70 zakonodavnih akata. Ipak oni nisu bili nikakva smetnja ni za konjetinu, ni za „levu“ ribu.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.