EU beleži nagli porast broja građana sa Kosova

Izvor: Press, 04.Feb.2015, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU beleži nagli porast broja građana sa Kosova

Britanska agencija Rojters danas javlja da Evropska unija beleži nagli porast broja kosovskih građana koji nelegalnim putem ulaze u zemlje ovog bloka, a najviše u Mađarsku, gde je u januaru ove godine čak 10.000 njih podnelo zahtev za azil, u poređenju sa 6.000 koliko ih je u toj zemlji tražilo azil tokom čitave 2013. godine.
To je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << usledilo nakon što su ublaženi putni propisi kojima se građanima Kosova omogućuje da dođu do granica EU preko Srbije, u trenutku kada se na Kosovu usred političkog meteža održavaju ulični protesti, usled siromaštva, visoke nezaposlenost i korupcije koja slabi ekonomiju, navodi britanska agencija.
Visoki komesarijat UN za izbeglice je saopštio da je na stotine kosovskih građana ušlo u Mađarsku i podnelo zahtev za azil u prvih osam meseci prošle godine, a taj broj je naglo porastao na 21.000 od septembra do decembra.
"Obišli smo nekoliko prijemnih centara u protekle dve nedelje i većina kosovskih građana sa kojima smo razgovarali kažu da su došli zbog krajnjeg siromaštva i potpunog odsustva perspektive", rekao je Erno Simon, portparol agencije UN za izbeglice u Budimpešti.

Rojters navodi da oko 700.000 do 800.000 kosovskih građana već žive i rade u zapadnoj Evropi, uglavnom u Švajcarskoj i Nemačkoj.
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni rekao je da bi vlada bila na gubitku kada bi zaustavila emigrantski talas, kako prenosi Rojters.
"Mogli bismo da zaustavimo taj proces tako što bismo jednostavno blokirali puteve na graničnim prelazima, ali bi vlada onda bila optužena za kršenje fundamentalnog ljudskog prava", rekao je Hiseni, zaključuje britanska agencija.
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugrožavaju li ilegalni migranti viznu liberalizaciju Kosova?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Feb.2015

Dok iz Kancelarije EU u Prištini kažu da ilegalna migracija može da utiče na dijalog o viznoj liberalizaciji Kosova i EU, kosovski zvaničnici smatraju da bi upravo liberalizacija viza Kosovo stavila pod kontrolu, ali i zaustavila ilegalnu migraciju...Porast ilegalne migracije kosovskih državljana...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.