EU: Želimo fer i izbalansirane odnose sa Kinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 18:20

EU: Želimo fer i izbalansirane odnose sa Kinom

Lideri EU kažu da odnosi Evrope sa Kinom moraju biti bazirani na reciprocitetu, odgovornosti i poštenju uz poštovanje međunarodnog prava, ali i međusobnih interesa.

Klimatske promene, ekonomija i trgovina, međunarodni odnosi i ljudska prava i pitanja pandemije COVID19 bile su teme današnje video konferencije održane umesto planiranog samita EU Kina .

”Postoje teme oko kojih se slažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i one oko kojih imamo različite stavove. EU je spremna da sa Kinom sarađuje u oblastima gde je to moguće i da radi na konkretnim rešenjima po drugim pitanima”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U Briselu navode da je Kina ključni globalni igrač kada je reč o smanjenju emisije štetnih gasova i rešavanju problema klimatskih promena.

”U ovom trenutku Kina proizvodi polovinu svetske emisije CO2 iz svojih termoelektrana na ugalj. Razgovarali smo sa kineskim predsednikom o prelasku na druge izvore energije”, navodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

EU kaže da će od Kine tražiti da bude još ambiciozinja u ispunjavanju obaveza o klimatskoj neutralnosti i primeni Pariskog sporazuma.

U Briselu naglašavaju da je EU prvi partner Kine u trgovinskim odnosima sa dnevnom razmenom od oko milijardu evra.

Dodaje se da trgovina može da pospeši ekonomski oporavak obe strane, ali da je potrebno više ”poštenja i izbalansiraniji odnos” kada je reč o učešću evropskih kompanija i robe na kineskom tržištu i održivom razvoju.

”Očekujemo da će se prepreke za pristup evropskih investitora tržištu u Kini otkloniti, pogotovo u ključnim oblastima kao što su telekomunikacije, IT sektor, zdravstvo, biotehnologija, transport”, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU lideri naglašavaju da su posebnu zabrinutost u razgovorima sa kineskim predsednikom pokazali povodom situacije u Hong Kogu, demokratskih prava, prava manjina, novinara i zaštitnika ljudskih prava u Kini.

Kada je reč o novom koronavirusu EU je pozva Kinu da zajedno, na transparentan način, rade na suzbijanju virusa.

”Ima samo jedna način da se nađe vakcina i podeli svuda po svetu, a to je globalna saradnja”, poručio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon dr Lajen pozvala je Kinu da zajedno sa drugim zemljama u svetu pomogne Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da se identifikuje izvor virusa.

Merkel: EU rekla Kini da ubrza pregovore o investicijama

Lideri članica Evropske unije danas su kineskom predsedniku Si Đinpingu rekli da ubrza pregovore kako bi bio postignut dogovor o investicijama između Kine i EU, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel i istakla da konkurencija sa Kinom mora biti fer.

Nakon video samita koji je EU održala sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Merkelova je novinarima rekla da su lideri članica EU izvršili pritisak da se ubrza progres u postizanju dogovora o investicionom sporazumu, prenosi agencija Rojters.

Nemačka kancelarka je istakla da saradnja sa Kinom mora da bude utemeljena na principima, kao što su reciprocitet i fer konkurencija.

"Mi smo drugačiji društveni sistemi, i iako smo posvećeni multilateralizmu, on mora da bude zasnovan na pravilima", rekla je Merkelova, čija zemlja predsrdava EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.