EU: Žalimo zbog odluke Rusije da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Žalimo zbog odluke Rusije da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa

Evropska unija poziva Rusiju da održi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da „odmah preduzme korake“ u skladu sa njegovim odredbama, navodi se u izjavi šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta.
„Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa, koji bi mogao da prestane da važi 2. avgusta 2019. godine. Žalimo zbog zvanične odluke Rusije od 3. jula 2019. godine da suspenduje svoje obaveze prema Sporazumu. Snažno pozivamo Rusku Federaciju da efikasno odgovori na ozbiljne zabrinutosti koje su više puta izražene zbog razvoja, proba i raspoređivanja njihovih kopnenih protivraketnih sistema 9M729, kao i ozbiljne zabrinutosti koje su nastale zbog nekompatibilnosti tog sistema sa odredbama Sporazuma o likvidaciji raketa“, navodi se u saopštenju. Osim toga, Evropska unija izražava potrebu da se "odmah preduzmu ozbiljni i transparentni koraci kako bi se osigurala potpuna i proverljiva usklađenost sa odredbama Sporazumom o likvidaciji raketa". „Naredni dani predstavljaju poslednju mogućnost za dijalog i preduzimanje neophodnih mera kako bi se očuvala ova važna komponenta evropske bezbednosti“, ističe se u saopštenju.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva: Sumnjamo da Brisel shvata ozbiljnost situacije i negativne posledice destruktivnih koraka Vašingtona

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2019

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije komentarisalo je poziv Evropske unije da održi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Juče je šef evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala Moskvu da "odmah preduzme" akcije u skladu sa sporazumom. Prema njenim rečima, predstojeći dani...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.