EU: Za sada bez odluke o potpisivanju sporazuma s Ukrajinom

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Za sada bez odluke o potpisivanju sporazuma s Ukrajinom

Savet EU još nije doneo odluku o potpisivanju sporazuma o širokoj političkoj saradnji i slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, a šefovi diplomatija EU upozorili su danas u Luksemburgu da Kijev mora da ubrza reforme i pronađe prihvatljivo rešenje sudbine bivše premijerke Julije Timošenko, koja služi zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Agencija Itartas navodi da je posle sednice Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla da Savet još nije doneo odluku o potpisivanju Sporazuma, što treba da se desi u Vilnjusu u novembru na samitu "Istočnog partnerstva".

- Analizirali smo dostignuti napredak. Usmereni smo da se krećemo napred u odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva...Jasno smo govorili Ukrajini šta treba da bude urađeno da bi se pomerili u potrebnom pravcu. Već smo govorili o tome i sa parlamentarcima i sa ministrima. Nadam se da ćemo doći u Vilnjus da bismo zajedno proslavili rezultate - rekla je ona.

AFP navodi da su šefovi diplomatija EU saopštili da Kijev nije ispunio sve uslove potrebne za potpisivanje Sporazuma, ali i da dozvola da Timošenkova ode u inostranstvo na lečenje, verovatno u Nemačku, možda neće biti dovoljna.

- Nije u pitanju samo jedna osoba - rekao je šef britanske diplomatije Viljem Hejg.

Konstatujući da "postoje važne reforme" i da je "načinjen važan napredak", šef Forin ofisa je rekao da je potreban dalji napredak u oblasti pravosuđa i izbornom zakonodavstvu. On je dodao da ono što se dešava sa Timošenkovom samo jedna stvar unutar toga.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt rekao je, takođe, da samo puštanje Timošenkove na lečenje ne bi bilo dovoljno, navodi francuska novinska agencija.

I nemački ministar Gvido Vestervele pozvao je Ukrajinu da ubrza reforme u oblasti vladavine prava u skladu sa zahtevima EU.

Timošenkova je krajem 2011. osudjena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o gasu sa Rusijom, a približno godinu i po dana nalazi se na lečenju u bolnici u Harkovu.

Prošle sedmice predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da će potpisati odluku o puštanju Timošenkove na lečenje, ukoliko tako odluči skupština, podsećaju ruske agencije.

Agencija Interfaks-Ukrajina podseća da je kao drugi mogući datum odlučivanja o potpisivanju sporazuma s Ukrajinom ranije navodjen 18. novembar, kada će se ponovo okupiti Savet EU, a u Briselu ne isključuju i da odluka može biti doneta i kasnije - sve do početka samita Istočnog partnerstva u Vilnjusu, krajem novembra.

Program "Istočno partnerstvo" usmeren je na političko i ekonomsko zbližavanje EU sa Azerbejdžanom, Jermenijom, Gruzijom, Moldavijom, Belorusijom i Ukrajinom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.