EU ZAUZIMA GARD PREMA KINI - DOLAZI AZIJSKI VEK: Potrebna nam je robusnija strategija

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2020, 16:00

EU ZAUZIMA GARD PREMA KINI - DOLAZI AZIJSKI VEK: "Potrebna nam je robusnija strategija"

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste "impresivan", ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

Evropski šef diplomatije Žosep Borrel pozvao je Uniju da primeni "robusniju strategiju" prema Kini u vreme kada znaci pokazuju da Azija zamenjuje SAD kao centar globalne moći.

Borrel, visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku, rekao je danas na godišnjoj konferenciji nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ambasadora da analitičari "dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog veka".

- To se sada dešava pred našim očima - rekao je Borrel.

On je rekao da bi pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu".

Prema njegovim rečima, evropska dvadesetsedmorica treba da sledi sopstvene interese i vrednosti i "izbegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane".

«EU foreign affairs chief Josep Borrell told a gathering of German ambassadors on Monday that “analysts have long talked about the end of an American-led system and the arrival of an Asian century.”

“This is now happening in front of our eyes,” he said» https://t.co/jiMjvfViL2

— 🇮🇷Plagiste4you🇫🇷 (@Plagiste4you) May 25, 2020

- Samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu - rekao je Borrel i dodao da bi predstojeći samit EU-Kina mogao da pruži priliku za to.

- Potrebna nam je robusnija strategija za Kinu koja takođe zahteva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije - dodao je.

Borrel je rekao i da svetu preti rizik da postane manje slobodan, manje prosperitetan, više nejednak i više fragmentisan.

On je rekao da se svi trendovi vide u neposrednom okruženju EU.

- Počevši od Zapadnog Balkana, gde moramo da održimo naše opredjeljenje za ulazak regiona u EU - istakao je Borrel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.