EU ZA REFORMU PRAVOSUĐA

Izvor: Kurir, 06.Mar.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ZA REFORMU PRAVOSUĐA

BRISEL - Samo napred! Evropska komisija pozdravila je izbore za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) u Srbiji i ocenila da „ustanovljenje njihovih stalnih sastava predstavlja važan korak u reformi pravosuđa u Srbiji“. Oni ocenjuju da će „visoka izlaznost na izbore doprineti legitimnosti Saveta i Veća, koji treba da odigraju važnu ulogu u budućnosti“.

BRISEL - Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << napred!

Evropska komisija pozdravila je izbore za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) u Srbiji i ocenila da „ustanovljenje njihovih stalnih sastava predstavlja važan korak u reformi pravosuđa u Srbiji“. Oni ocenjuju da će „visoka izlaznost na izbore doprineti legitimnosti Saveta i Veća, koji treba da odigraju važnu ulogu u budućnosti“.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da je činjenica da se EK pozitivno izjasnila o izboru za VSS i DVT potvrda da su izbori održani na najispravniji način.

- Veoma nam je značajna ocena koju smo čuli iz EK, kao potvrda da smo na pravom putu. To nam je podstrek za dalje korake u procesu reforme pravosuđa. Izbori su održani na demokratski način, u skladu s najvišim pravnim aktima Srbije i standardima EU.

Važan je i podatak da je na izborima za VSS glasalo 95 odsto, a za DVT 93,1 odsto - ističe Homen.

(E. K.)

Društvo sudija bez legitimiteta

Kurir je juče pokušao da dobije i komentar sudija, ali niko nije želeo da se oglašava dok se ceo proces na završi. Sudija iz Apelacionog suda u Nišu rekao nam je da je ovim Društvo sudija, koje je pozivalo na bojkot, izbora izgubilo legitimitet:

- Činjenica da je samo pet odsto poslušalo preporuku Društva sudija govori da nemaju uticaj. Bitno je da se stavi tačka na medijska prepucavanja jer se njima samo otežava proces reforme.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.