Izvor: B92, 13.Dec.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Vlada što pre, pa dijalog sa BG

Brisel -- Ministri inostranih poslova EU zaključili u Briselu da na Kosovu što pre treba formirati novu vladu kako bi mogao da počne dijalog Beograda i Prištine.

Nekoliko ministara je istaklo da treba voditi računa o evropskoj perspektivi Kosova i o mogućnosti pokretanja dijaloga Brisela i Prištine o ukidanju viza EU za Kosovo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Više zemalja članica EU je stavilo do znanja da se još mora temeljito razmisliti i pripremiti eventualno davanje "zelenog svetla" Evropskoj komisiji za dijalog o viznoj liberalizaciji s Prištinom.

Pre svega ministri unutrašnjih poslova i bezbednosne službe više članica Unije smatraju da vlasti u Prištini prethodno moraju ispuniti veoma zahtevne uslove da bi dijalog uopšte počeo.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je na zasedanju rekla, kako je preneo novinarima slovenački ministar Samuel Žbogar, da bi u sklopu dijaloga Beograd-Priština trebalo dati neke podsticaje i razmisliti o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Šef slovenačke diplomatije je istakao da će dijalog Beograd-Prištrina početi pošto se na Kosovu formira vlada, da će se verovatno održavati u Briselu, a da će, u ime EU, u tom dijalogu pružati dobre usluge tim na čelu s Ketrin Ešton, ili nekim njenim saradnikom.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.