EU: Velike su šanse da dizelašima i benzincima nećemo reći zbogom 2035.

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 15:16

EU: Velike su šanse da dizelašima i benzincima nećemo reći zbogom 2035.

Izveštaj Evropskog revizorskog suda jasno pokazuje da trenutno postoje uska grla u lancu snabdevanja sirovinama koja bi mogla da ugroze čitavu tranziciju ka električnim automobilima.

Podsticanje električne mobilnosti izgleda kao jasan put za Evropsku uniju. Naravno, put je otvoren i za druge tehnologije sa nultom emisijom u saobraćaju, ali ih za sada, osim vodonika, nema na vidiku.

Ali ni sa električnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobilima situacija nije tako jednostavna. Naime, u izveštaju Evropskog revizorskog suda jasno se zaključuje da trenutno postoje uska grla u lancu snabdevanja sirovinama koja bi mogla da ugroze čitavu tranziciju. Tome treba dodati sve veće troškove i globalnu konkurenciju.

Stoga, napori EU da poveća proizvodnju baterija možda neće biti dovoljni da zadovolje rastuću potražnju.

Revizori upozoravaju na dva moguća scenarija ako proizvodni kapaciteti baterija u EU ne porastu kako je planirano. Može se desiti da EU posle 2035. godine ne zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel.

U drugom scenariju, treba se osloniti na baterije i električna vozila iz trećih zemalja za postizanje klimatskih ciljeva EU. Međutim, to je na štetu evropske automobilske industrije, odnosno ekonomskog i socijalnog blagostanja gotovo čitavog kontinenta.

Prodaja novih automobila na benzin i dizel trebalo bi da bude zabranjena od 2035. godine. Baterije su stoga od velikog strateškog značaja za EU ​​– i važne za postizanje klimatskih ciljeva, navodi se u izveštaju Revizorskog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velike su šanse da se od dizelaša i benzinaca nećemo oprostiti 2035. godine

Izvor: AutoBlog, 23.Jun.2023, 10:35

Forsiranje električne mobilnosti čini se kao jasan put Evropske unije. Naravno, otvorena je magistrala i drugim tehnologijama s nultim emisijama u saobraćaju, ali za sada ih, osim vodonika, nema na vidiku. Međutim, ni sa električnim automobilima situacija nije jednostavna. Naime, izveštaj Evropskog revizorskog...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.