EU: U voću i povrću otkriveni ostaci 365 pesticida

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: U voću i povrću otkriveni ostaci 365 pesticida

PARIZ - U voću i povrću koje se prodaje u zemljama Evropske unije otkriveni su ostaci 365 različitih pesticida, a u žitaricama 76, pokazali su rezultati ispitivanja Evropske agencije za bezbednost prehrambenih proizvoda (EFSA).

Stručnjaci, međutim, ističu da je ohrabrujuće što je u tom istraživanju, sprovedenom u skladu sa novim standardima koji su stupili na snagu sredinom 2008. godine, u samo 3,5 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uzoraka namirnica pronađeni ostaci pesticida koji premašuju maksimalne odobrene granice, prenele su svetske agencije.

Ispitivanje je obuhvatilo više od 11.000 uzoraka devet različitih vrsta proizvoda kao što su pomorandže, mandarine, kruške, krompir, šargarepa, krastavac, spanać, pasulj i pirinač, analiziranih tokom 2008. godine u 27 zemalja članica EU, ali i na Islandu i u Norveškoj.

EFSA je navela i da je prisustvo pesticida veće u namirnicama uvezenim iz zemalja van EU (7,6 odsto) nego u onima proizvedenim unutar EU (2,4 odsto).

Tanjug

objavljeno: 13/07/2010
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.