EU: U ponedeljak odluka o ratifikaciji SSP sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: U ponedeljak odluka o ratifikaciji SSP sa Srbijom

BRISEL -

Evropska Unija će u ponedeljak doneti odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, izjavio je danas belgijski ambasador pri EU, Žan de Rejt.

Datum potpisivanja pristupnog ugovora sa Hrvatskom biće poznat do kraja ove godine, dodao je Rejt.

Crna Gora je najbliže početku pregovora, a Makedonija ne može započeti pregovore dok ne reši bilateralni problem sa Grčkom, rekao je Žan de Rejt za radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Slobodna Evropa.

Belgija postaje 1. jula predsedavajući EU za narednih šest meseci.

Ambasador Španije u Srbiji Injigo De Palasio Espanja izjavio je Tanjugu da se na osnovu za sada raspoloživih informacija može pretpostaviti da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Luksemburgu dati zeleno svetlo za početak ratifikacije SSP sa Srbijom.

Ukoliko takva odluka bude donesena, onda će "to će biti ogroman korak napred u procesu integracije Srbije u EU", istakao je ambasador Španije, zemlje koja 1. jula završava šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.

De Palasio Espanja je naveo da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u ponedeljak usmeno izvestiti ministre spoljnih poslova o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom i da će oni će potom doneti odluku o ratifikaciji SSP.

"Koliko mi znamo, pismeni izveštaj koji je Bramerc podneo Savetu bezbednosti UN je podjednako pozitivan kao i prethodni u decembru. Otuda, ukoliko i usmeni izveštaj 14. juna bude pozitivan, kao što Španija očekuje, možemo pretpostaviti da će članice EU doneti odluku da pokrenu proces ratifikacije SSP", rekao je ambasador.

De Palasio Epanja nije želeo da procenjuje da li će na sastanku u ponedeljak biti ostvaren nekakav pomak kada je reč o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

On je podsetio da je za napredak po tom pitanju potrebna saglasnost svih članica.

"U svakom slučaju treba da se usredsredimo na značaj pokretanja procesa stabilizacije i pridruživanja sa Srbijom i da se nastave reforme", istakao je ambasador koji je, kako kaže, uveren da će "proces integracije Srbije u EU narednih meseci "dobiti veliki zamah."
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.