EU: Srbija nastavila napredak, mora bolje u reformi vladavine prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 14:11

EU: Srbija nastavila napredak, mora bolje u reformi vladavine prava

Zemlje članice EU u svojim zaključcima za 2020. godinu pozdraviće ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasiti da je napredak u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje ”odlučujući za brzinu napredovanja Srbije na putu ka članstvu”.

U nacrtu zaključaka Saveta EU o Srbiji, u koji je Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imao uvid, konstatuje se da su EU integracije i dalje strateški cilj Srbije, a vlasti u zemlji se pozivaju da ”demonstrira političku volju i značajno ubrza reformske napore” u oblasti vladavine prava uključujući nezavisnost i efikasnost pravosuđa, reformu ustava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istovrememeno, Srbija se poziva da prioritetno primeni usvojenu medijsku strategiju uz napomenu da još nema napretka u poboljšanju okruženja za slobodu izražavanja.

”Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da garantuje sigurnu klimu za nesmetanu slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući i pojačavanje napora na istražuju slučajeve pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima”, navodi se u zaključcima.

Savet EU zaključuje i da Srbija treba da nastavi da obraća posebnu pažnju na puno poštovanje osnovnih prava, uključujuči zaštitu najugroženijih grupa i manjinskih zajednica, ali i da osigura pravilno funkcionisanje demokratskih institucija.

Konstatuje se da su tokom opštih izbora 21. juna 2020. godine ”poštovane osnovne solobode”, ali i da je izbor birača bio je ograničen ”ogromnom prednošću vladajuće stranke” i promocijom vladinih politika od strane većine glavnih medija kao i zbog ”bojkota brojnih opozicionih stranaka”.

U tom kontekstu, srpske vlasti se pozivaju da nastave transparentan i inkluzivan dijalog sa političkim strankama i drugim zainteresovovanim stranama uoci sledecih izbora i u cilju postizanje širokog medupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama povezanim sa EU.

U pogledu ekonomskih reformi, Savet EU konstatuje ”kontinuirani napredak” postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

Dodaje se i potreba da Srbija uskladi svoju trgovinsku i energetsku politiku sa pravnom tekovinom EU, posebno u pogledu gasa.

U nacrtu zaključaka Saveta EU, pozdravlja se” kontinuirano aktivno učešće i doprinos Srbije misijama i operacijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike”, ali i ponavlja potreba da Srbija pojača svoje napore u cilju postepenog usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali i viznom politikom EU.

Zemlje članice EU pozdravljaju ”oživljavanje” dijaloga Beograda Prištine i iznosi očekivanje da se svi ”do sada postignuti dogovori primene i poštuju”, a da će Srbija nastaviti da učestvuje u dijalogu ”u dobroj nameri i u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU”.

”Ovaj sporazum treba da se odnosi na sve otvorena pitanja i doprinose regionalnoj stabilnosti. Ovo je presudno kako bi Srbija i Kosovo mogli napredovati na njihovim evropskim putevima”, navodi se u tekstu.

Savet EU svoje zakljčke završava fokusom na pozitivnom nastavku ”posvećenosti Srbije odnosima u redionu”, podsticanju saradnje i jačanja dobrosusedskih odnosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SRBIJA POSVEĆENA ODNOSIMA U REGIONU: Pozitivne ocene Saveta EU, akcenat na vladavini prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020

Pozdravljen ukupan napredak Srbije u pregovorima sa EU..Zemlje članice EU u svojim zaključcima za 2020. godinu pozdraviće ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasiti da je napredak u oblasti valdavine prava i normalizacije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.