EU: Srbija da ubrza reforme, Beograd i Priština da nastave dijalog

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srbija da ubrza reforme, Beograd i Priština da nastave dijalog

EU poziva Srbiju na ubrzavanje reformi vladavine prava, pohvaljuje sprovedene ekonomske reforme, a od Beograda i Prištine traži nastavak dijaloga, stoji u zaključcima koji je Savet ministara EU usvojio u Luksemburgu. Na sastanku čija tema je proširenje na Zapadni Balkan, evropski ministri odložili su odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za drugu polovinu godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Savet ministara poziva Beograd da značajno ubrza reformske napore i ostvari konkretne i opipljive rezultate u osnovnim oblastima, pre svega vladavini prava.

Ministari EU poručuju da je sadašnji status kvo u dijalogu Beograda i Prištine neodrživ i poziva na nastavak dijaloga "što je pre moguće".
"Priština mora da povuče uvedene tarife i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija", navode ministri i ocenjuju da je uvođenje tarifa jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Prištine, i ujedno podrivanje regionalne saradnje.
Kad je reč o Beogradu, potrebni su dalji napori na "uspostavljanju povoljnog ambijenta za dijalog, uključujući i angažman Beograda na međunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija", stoji u zaključku.
Ministri su pohvalili "kontinuirani napredak" Srbije u ekonomskim reformama i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta "kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentost i predvidljivost zakonskog okvira".
Sa druge strane, evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da Evropa mora da drži reč i da to šalje signal i u slučaju Beograda i Prištine.
"Bez uverljivog primera teško je motivisati lidere da ulazu u kompromis. To su teške odluke i oni moraju da znaju da će dovesti do pozitivnih posledica u evropskim integracijama", smatra Han.
O parlamentu i slobodi izražavanja 
Podsećajući da je evropska integracija strateški izbor Srbije, Savet ministara EU pozvao je vlasti na "čvršću posvećenost evropskim vrednostima", ističući da bi Vlada Srbije trebalo da o tome aktivnije i jasnije komunicira u javnosti.
Transparetnost, kvalitet donošenja zakona i istinski međpartijski dijalog treba da budu pojačani, navodi se u tekstu zaključaka koji se odnosi na rad parlamenta.
U delu koji govori o vladavini prava, naglašava se da je potreban "poseban naglasak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uključujući i tekuće promene ustava" kao i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.
"Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost", navodi se u zaključcima, uz ocenu da je ostvaren napredak u pripremi medijske strategije, koja treba da bude "hitno primenjena u praksi na inkluzivan i transparentan način".
"Rumunija je kao predsedavajuća EU snažno podržavala proširenje. U slučaju Srbije krajem meseca očekujem da ćemo uspeti da otvorimo bar jedno novo poglavlje", istakao je rumunski ministar za Uniju, Georg Ciamba. 
Ministri pozivaju Srbiju da se "postupno" uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da "prioritetno" preokrene sadašnji negativni trend u ovoj oblasti, istovremeno pozdravljajući aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU.
Odluka o pregovorima sa Severnom Makedoniom i Albanijom pomerena je za oktobar, s tim sto je zeleno svetlo verovatnije za Skoplje, nego za Tiranu. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.