EU SE LJUTI NA FAJZERA: Šta se tačno dešava sa isporukom vakcina i zašto kasne?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2021, 17:36

EU SE LJUTI NA FAJZERA: Šta se tačno dešava sa isporukom vakcina i zašto kasne?

Jedna trećina država EU nezadovoljna isporukom Fajzerove vakcine

Mnoge evropske države saopštile su da dobijaju zalihe vakcina protiv kovid-19 manje od očekivanih, jer američki farmaceutski gigant Fajzer usporava isporuke i distribucija se odvija neravnomerno među državama Evropske unije, prenosi Rojters.

Vakcine koje je razvio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fajzer sa nemačkim partnerom Biontekom počele su da se isporučuju u EU krajem decembra.

Američka biotehnološka kompanija Moderna započela je sa isporukom ove nedelje nakon što je Unija odobrila njenu vakcinu 6. januara.

Ipak, otprilike jedna trećina od 27 vlada EU požalilo se u sredu na video konferenciji ministara zdravlja na "nedovoljne" doze vakcina, rekla je Rojtersu osoba koja je prisustvovala virtuelnom sastanku.

Takođe su se žalili na neizvesne rokove budućih isporuka, dodao je zvaničnik, ne imenujući nijednu zemlju.

Fajzer je u početku rekao da se isporuke odvijaju "prema dogovorenom rasporedu". Ali danas je saopšteno da će privremeni uticaj na isporuke biti krajem januara do početka februara izazvan promenama u proizvodnim procesima radi jačanja proizvodnje.

Ovaj komentar usledio je nakon što su Norveška i Litvanija rekli da kompanija smanjuje isporuke u Evropi.

Fajzer i Biontek imaju dva ugovora sa EU za isporuku do 600 miliona doza ove godine. Dogovorili su se da isporuče 75 miliona doza u drugom tromesečju i više kasnije tokom godine. Nejasno je koliko doza se može rasporediti u prva tri meseca.

Moderna se obavezala da će isporučiti 10 miliona doza do kraja marta i po 35 miliona u drugom i trećem kvartalu. Još 80 miliona doza takođe treba da bude isporučeno ove godine, ali još nema jasan raspored.

Ali, čini se da isporuke ne teku ravnomerno, navodi Rojters.

Nemačko ministarstvo zdravlja na svojoj veb stranici kaže da će zemlja sa 83 miliona stanovnika primiti skoro 4 miliona doza Fajzerove vakcine do kraja januara.

Rumunija, sa četvorostruko manjim stanovništvom, kaže da očekuje da će u istom periodu primiti samo 600.000 doza.

Bugarska, sa manje od jedne desetine nemačkog stanovništva, očekuje da će u januaru primiti samo oko 60.000 Fajzerovih doza, srazmerno mnogo manje od Nemačke, ocenjuje agencija.

Portparol Evropske komisije rekao je da su nacionalni rasporedi delom zavisili od ugovora koje je potpisala svaka država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.