EU-Rusija: napred u rikverc

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU-Rusija: napred u rikverc

06.12.2014. -

Za vreme sastanka predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom u Briselu, Junker je izjavio da projekat izgradnje gasovoda Južni tok, čiji prekid je objavio ruski predsednik Vladimir Putin, ipak može da bude doveden do kraja. Istina, pod uslovima EU. U svakom slučaju, izjava Junkera izgleda kao svojevrsni „rikverc“ po pitanju projekta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Posle odustajanja Rusa od izgradnje Južnog toka šefu Evropske komisije, po svemu sudeći, duša je sišla u pete – ironijski je primetio povodom Junkerove izjave nemački poslovni list Deutsche Wirtschafts Nachrichten . Izgleda, rezimiralo je izdanje, do Brisela je tek sada doprilo kakve ogromne gubitke nosi istočnoevropskim državama otkazivanje Moskve od projekta. Indikativno u datoj priči izgledaju ne pravni detalji spora o zahtevima trećeg energetskog paketa, mada, po rečima ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka, uslovi sadržani u paketu bili su istaknuti ruskoj strani već posle usaglašavanja projekta. Zanimljivi su argumenti koje navodi Brisel i njihov tonalitet.

A patetičnih izjava za vreme pomenutog sastanka Žan-Kloda Junkera sa Bojkom Borisovom bilo je više nego dovoljno. Bugarska je deo evropske porodice i mi egzistiramo radi toga da bismo pritekli u pomoć bugarskim članovima naše porodice – s patosom je objavio glavni činovnik EU. Želimo, dodao je on, da energenti teku u Bugarsku i čitavu Evropu i nećemo trpeti nikakvu ucenu u energetskim pitanjima. Lopta je sada, rekao je on, na strani Rusije. Otprilike iste izraze upotrebio je i visoki bugarski gost Žana-Kloda Junkera. Spremni smo da koliko danas nastavimo izgradnju Južnog toka ako bude bilo rešenje pitanje njegove usklađenosti sa zahtevima EU – izjavio je on. Pri tome bugarski premijer je uverio šefa evropske vlade da njegova zemlja podržava sankcije EU protiv Rusije i da one treba da ostanu na snazi i dalje.

Zanimljiv je i stav Sofije. Bugarska, koja je 2014. godine pod pritiskom  objavila odustajanje od učešća u Južnom toku i nastavak antiruskih stankcija, zahteva od iste te Rusije da nastavi izgradnju gasovoda. Ne zna se čega ovde ima više – političke rečitosti zajedno sa uobraženošću ili bojazni kritike iz Brisela ili Vašingtona. Tu će očigledno biti umesno napomenuti reči Vladimira Putina iz ekspozea Federalnom saboru 4. decembra 2014. godine o tome da se ne smeju prilagođavati norme međunarodnog prava nečijim konjukturnim interesima, smatrajući sve unaokolo malo obrazovanim ljudima koji ne umeju da čitaju ni pišu.

Između ostalog, ruski predsednik je napomenuo i na to čime je započela ukrajinska tragedija, sa kojom su i povezane sankcije protiv Moskve. Ingorisavši interese Rusije povodom potpisivanja sporazuma o asocijaciji između EU i Ukrajine, Evropa je podržala svrgavanje zakonito izabranog predsednika, koji je poželeo da privremeno odloži pitpisivanje dokumenta, kako bi bolje proučio posledice njegovog usvajanja. Rezultat su bili krvavi događaji koji su doveli do građanskog rata. Rezultat: sporazum je potpisan sa odlaganjem primene ekonomskog dela na godinu dana. Ispada takođe kretanje u rikverc? Ali ko će odgovarati za razaranja na istoku Ukrajine od bombi i raketa, za hiljade ubijenih i ranjenih?

Istupajući ovih dana u Evropskom parlamentu na Evropskom ruskom forumu Drugi hladni rat: da li će on postati usijaniji? stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov je izjavio da je potrebno uzdignuti se do realnog strateškog viđenja zajedničkih prioriteta. Očigledno da je savet dat u pravo vreme. U svakom slučaju, ukoliko se on posluša, neće morati da se preduzimaju koraci posle kojih će biti potrebno da se ide u rikverc.

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/Geert Vanden Wijngaert    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nikolić razgovarao sa Putinom

Izvor: RTS, 07.Dec.2014, 12:36

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o perspektivama energetske saradnje, saopštio je Kremlj. Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će sutra razgovarati s premijerom Ruske Federacije Dmitrijem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.