EU: Rusija da povuče trupe

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rusija da povuče trupe

Luksemburg -- Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je Ketrin Ešton.

"Bezrezervno osuđujemo incidente i preuzimanje policijskih stanica u gradovima na jugoistoku Ukrajine", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskih šefova diplomatija u Luksemburgu.

Eštonova je ponovila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ona je rekla da su ministri odlučili da prošire spisak lica kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama, ali nije otkrila nikakve dodatne detalje.

"Sastavljanje liste je još u toku i Evropska komisija radi na tome", rekla je Ešton, ne precizirajući da li je reč o listi bivših ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za korupciju, ili ruskih funkcionera koji su podsticali aneksiju delova Ukrajine.

Osamnaest ukrajinskih i 33 ruska funkcionera nalaze se na listi koji je Evropski savet utvrdio na ranijim sastancima, a iz Evropskog saveta je ranije saopšteno da je na ukrajinsku listu danas dodao imena još cetvoro pojedinaca.

Ešton je naglasila da je EU spremna da se uključi o dijalog o prevazilaženju ukrajinske krize sa predstavnicima Rusije, SAD i Ukrajine, koji je zakazan za četvrtak u Ženevi.

Visoka predstavnica je rekla da su ministri tokom današnjeg sedmočasovnog sastanka razgovarali i o pismu ruskog predsednika Vladimira Putina, u kome je upozorio lidere evropskih država da bi dotok ruskog gasa za Evropu mogao biti obustavljen zbog nagomilanog ukrajinskog duga.

"Zadužili smo Komisiju da sastavi odgovor na to pismo", rekla je ona.

Ministri su odlučili i da odobre jednokratnu makroekonomsku pomoć od milijardu evra Ukrajini, ali Ešton nije precizirala da li će deo tog novca biti iskorisćen za plaćanje neizmirenih računa za gas.

"To će biti rešeno u razgovorima Komisije sa predstavnicima ukrajinskih vlasti", rekla je ona.

Ministri su danas kratko razgovarali i o Bosni i Hercegovini, Siriji i Tunisu, a sutra će se u Luksemburgu okupiti i ministri odbrane zemalja članica EU, koji će takođe razmatrati situaciju u Ukrajini.

Fabijus: Moramo delovati

Evropska unija je spremna, ukoliko je potrebno, da sazove krizni samit o Ukrajini naredne sedmice radi pooštravanja sankcija Rusiji, izjavio je danas u Luksemburgu francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus.

"Čini se očiglednim da Rusija snosi neku odgovornost za ovo nasilje. Moramo delovati. Ukoliko bude potrebno, može doći sledeće nedelje do sastanka šefova država i vlada Evrope da bi se dogovorili o novim sankcijama (Rusiji)", rekao je Fabijus, prenela je agencija AFP.

Fabijus je naveo da "postoje akcije velikog organizovanog nasilja u istočnoj Ukrajini".

Pročitajte još:

• V.d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopštila je njegova pres služba.

• Demonstranti zauzeli zgradu policije u gradu Gorlovki na istoku Ukrajine nekoliko sati posle isteka ultimatuma Kijeva. Postavljaju barikade i traže NR Donjeck.

• SAD razmatraju slanje oružja Ukrajini, gde su proruski demonstranti na istoku zauzeli zgrade državne administracije u više gradova, izjavio je danas savetnik američkog sekretara Džona Kerija.

• Vlasti Krima donele su rešenje o tome da rok korišćenja ukrajinske valute - grivne, na Krimu bude ograničen.

• Nema dileme da li Ukrajini preti građanski rat, već da li će se i koliko proširiti, da li će dovesti do žrtava i mešanja stranih sila, ocena je analitičara.

• Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je danas sadašnjeg premijera Krima, Sergeja Aksjonova, za vršioca dužnosti gubernatora tog poluostrva.

• Ruski borbeni avion više puta je iz velike blizine nadleteo danas američki ratni brod u Crnom moru, izjavio je jedan izvor iz vojske SAD.

• Neprijateljske izjave Mila Đukanovića tokom njegove posete SAD, kao i pridruživanje Crne Gore EU u sankcijama protiv Rusije izazivaju duboko razočarenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

• Bela kuća je potvrdila danas da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ešton: Rusija da povuče trupe

Izvor: Mondo, 14.Apr.2014

EU traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.