EU: Privredni rast Srbije u 2018. najveći u deceniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Privredni rast Srbije u 2018. najveći u deceniji

Evropska komisija smatra da će Srbija u 2018. godini zabeležiti najbrži privredni rast u poslednjih deset godina, koji će, kako se navodi u najnovijem prolećnim prognozama, iznositi 3,3 procenta.

Za 2019. godinu, Evropska komisija predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije porasti za 3,5 odsto. Obe projekcije su na nivou iz prethodnog novembarskog izveštaja, odnosno jesenjih ekonomskih prognoza Evropske komisije za evropske zemlje.

Eksperti EK očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će domaća tražnja u Srbiji dodatno ojačati ove godine na krilima rasta potrošnje i investicione aktivnosti, uz podršku kontinuiranog priliva direktnih stranih ulaganja.

Prema njihovoj projekciji, srpski izvoz će ostati snažan, mada će neto doprinos izvoza rastu, kako navode, i ove godine biti negativan zbog jačeg rasta uvoza. Kako prognoziraju, izvoz će ove godine skočiti za 9,7 procenata a dogodine za 8,8 posto, dok će uvoz u 2018. zabeležiti rast od 9,4 odsto, a sledeće od 7,6 procenata.

Predviđa se da će se inflacija postepeno vratiti na središnji nivo u okvirima targetiranog raspona centralne banke od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto.

Srbija će, navode iz EK, i dalje imati budžetski suficit, ali skreću pažnju da još uvek postoje fiskalni rizici koje ne treba zanemariti.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji će, prema projekciji EK, ove godine pasti na 12,1 odsto sa prošlogodišnjih 13,6 posto, a iduće godine će iznositi 10 procenata.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iz EU aplaudiraju: Ovo u Srbiji nije zabeleženo deceniju

Izvor: B92, 03.Maj.2018

EK smatra da će Srbija u 2018. zabeležiti najbrži privredni rast u poslednjih deset godina, koji će, kako se navodi u prolećnim prognozama, iznositi 3,3%...Za 2019. godinu, Evropska komisija predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije porasti za 3,5 odsto...Obe projekcije su na nivou iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.