EU: Predstoji dogovor o kaznama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Predstoji dogovor o kaznama

BRISEL/LONDON -

Na samitu Evropske unije (EU) u Briselu sinoć je dogovoreno da se ustanovi stalni mehanizam za zaštitu EU od novih finansijskih kriza, a detaljan dogovor o kaznama za zemlje koje eventualno prekrše finansijska pravila evrozone tek predstoji.

Postignuta je saglasnost i da će Uniji, za ostvarenje tog cilja, biti potrebne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "ograničene izmene" Lisabonskog ugovora, prenosi BBC.

Nemačka i Francuska za izmene Lisabona

Izmene Lisabonskog ugovora koje bi se odnosile na privremeno oduzimanje prava glasa "neposlušnim članicama", predložile su Nemačka i Francuska.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, protivi se menjanju Lisabonskog ugovora.

"Za mene je neprihvatljivo da smanjimo glasačka prava članica. Iskreno govoreći, to nije ni realno. Nespojivo je sa idejom ograničenih izmena i taj predlog nikad neće biti prihvaćen jednoglasno među članicama EU", poručio je Baroso.

Pre rasprave o izmenama Lisabonskog ugovora, koja je potrajala do duboko u četvrtak u noć, lideri 11 uticajnih zemalja EU dogovorili su se da odbace predlog Evropskog parlamenta i Evropske komisije o povećanju budžeta EU za iduću godinu.

Evropski parlament i komisija predložile su povećanje zajedničkog budžeta za 6 odsto.

Lideri 11 članica predvođeni Velikom Britanijom međutim, saopštili su da je "povećanje budžeta EU neprihvatljivo u vreme kad vlade 27 zemalja uvode kod kuće drastične mere štednje zbog visokih državnih dugova i finansijske krize".

Britanski premijer Dejvid Kameron inicirao je ograničenje rasta budžeta EU i za to dobio podršku 10 zemalja među kojima su i Francuska i Nemačka.

Britanski premijer smatra da zajednički budžet u 2011. ne treba povećavati više od 2,9 odsto.

Razgovori o budžetu, između Evropske Komisije i parlamenta sa jedne strane, i zemalja članica sa druge, biće borba dve političke volje. Na ishod će se čekati još nekoliko nedelja.

Zanimljivo je da su Francuska i Nemačka podržale britanskog premijera Kamerona, dok je rašireno mišljenje da EU ne može da bude imuna na klimu pojačane štednje koja se oseća u mnogim njenim članicama.

Sarkozi: Redingova će morati da plati

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi zapretio je evropskoj komesarki za pravosuđe Vivijen Reding da će "morati da plati" zbog oštrih kritika koje je uputila na račun njegove administracije.

"Francuska je saopštila Evropskoj komisiji da je uvređena kao nacija", rekao je sinoć novinarima mađarski premijer Viktor Orban, nakon sastanka lidera evropskih stranaka desnog centra održanog na marginama sastanka šefova država i vlada članica EU, prenoseći reči koje je Sarkozi izneo tokom razgovora sa predsednikom Komisije Žozeom Manuelom Barozom.

"Francuska je veoma ponosna zemlja. Ne možete vređati Francusku nekažnjeno, a gospođa Reding ju je uvredila", dodao je Orban prenoseći Sarkozijeve reči, prenosi danas "Euobzerver".

Sarkozi je reagovao na izjavu Redingove od pre dva dana kada je pakt između Francuske i Nemačke u zahtevanju promena sporazuma na kojem počiva EU opisala kao "francusko-nemački diktat" i kao "neodgovoran postupak".

Redingova je u intervjuu za nemački "Velt" izjavila da je predlog sporazuma o finansijskoj regulativi u EU koji su načinili lideri Francuske i Nemačke Nikola Sarkozi i Angela Merkel "potpuno neodgovran" i dodala da se odluke o "Evropi ne donose u Dovilu i ne donose ih samo dve članice".

"Ovakve odluke donose se u Briselu, Luksemburgu i Strazburu i donosi ih svih 27 država članica na osnovu predloga koji je u interesu svih 500 miliona građana" Evrope, rekla je ona.

Javnost o razgovoru vođenom između Sarkozija i Baroza nisu obavestili kabineti ni jednog niti drugog, ali je Orban, s obzirom da nema nikakve veze sa sporom, smatrao da treba da ima slobodu da u javnost iznese ono što je rečeno.

Kako je mađarski premijer naveo, Barozo se branio rekavši da postoji "jasna razlika između onoga što je odgovornost predsednika Komisije i onoga što je odgovornost njenih članova".

Ovo nije prvi put da je nastao otvoreni sukob između Sarkozija i Redingove. I tokom prošlog samita, održanog pre mesec dana, njihovi odnosi bili su veoma zaoštreni zbog poređenja koje je Redingova napravila ocenivši francusku odluku o deportaciji Roma koji su se ilegalno nalazili na njenoj teritoriji kao događaj koji podseća na Drugi svetski rat.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.