EU: Predlog Rusije za raspoređivanje mirovnih snaga u Donbasu može da pomogne u relizaciji Minskog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Predlog Rusije za raspoređivanje mirovnih snaga u Donbasu može da pomogne u relizaciji Minskog sporazuma

Predlog Rusije za raspoređivanje mirovnih snaga u Donbasu može da pomogne u relizaciji Minskog sporazuma, izjavio je ambasador EU u Rusiji Markus Ederer.

„Ruski predlog za raspoređivanje mirovnjaka na teritoriji Donbasa može doprineti pronalaženju zajedničkog jezika u implementaciji Minskog sporazuma iz februara 2015… Ako u okviru Saveta bezbednosti UN možemo da pronađemo rešenje u ovoj oblasti, od toga će odnosi EU i Rusije imati velike koristi“, rekao je Ederer na sastanku sa ruskim senatorima u Savetu Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da podržava ideju o slanju mirovnih snaga UN u Ukrajinu, ali da one mogu da imaju samo funkciju obezbeđenja pripadnika OEBS-a i da mirovnjaci treba da se nalaze samo na liniji razgraničenja i ni na jednoj drugoj teritoriji. Istovremeno, kako je napomenuo portparol ruskog predsednika Dimitrij Peskov, stav Rusije o razmeštanju mirovnih snaga u Ukrajini je fleksibilan.

Kijev smatra da misija UN treba da ima širi mandat i da bude razmeštena na čitavoj teritoriji Donbasa, sve do granice sa Rusijom. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da će, ukoliko se postigne dogovor o ovom pitanju, ta organizacija učiniti sve da reši ukrajinsku krizu.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.