EU POSTAVILA JASNE USLOVE ZA DOBIJANJE FINANSIJSKE POMOĆI: Ko ne poštuje ova pravila biće sankcionisan

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2020, 10:39

EU POSTAVILA JASNE USLOVE ZA DOBIJANJE FINANSIJSKE POMOĆI: Ko ne poštuje ova pravila biće sankcionisan

Predsednica Evropske komisija (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je da je EK predložila instrument koji će preduzimati mere u slučaju kršenja vladavine prava

Lideri Evropske unije (EU) prvi put su odlučili da dodelu finansijske pomoći uslove poštovanjem demokratskih vrednosti prema dogovoru o ekonomskom oporavku Unije postignutom danas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Briselu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Budžet EU prvi put u istoriji povezuje ciljeve primene mera u borbi protiv klimatskih promena i poštovanje vladavine prava sa dodelom finansijske pomoći - rekao je Mišel na konferenciji za novinare posle četiri dana teških pregovora o budžetu i planu ekonomskog oporavka Unije.

.

Prema njenim rečima, potrebno je zaštiti finansijske interese EU i uvesti strože kontrole raspodele finansijske pomoći i fondova Unija.

Prema predloženom instrumentu, svaka mera suspendovanja ili eventualnog smanjenja finansijske pomoći zbog kršenja vladavine prava u nekoj zemlji, treba najpre da odobri većina zemalja članica EU kako bi ta mera stupila na snagu.

Mađarska i Poljska su posebno na meti jer je EU protiv njih ranije pokrenula procedure zbog narušavanja evropskih pravnih i demokratskih vrednosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.