EU Obzerver: Evropska unija će možda morati da iskoristi NUKLEARNU OPCIJU kako bi obuzdala Poljsku

Izvor: Blic, 16.Feb.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU Obzerver: Evropska unija će možda morati da iskoristi "NUKLEARNU OPCIJU" kako bi obuzdala Poljsku

Zvaničnici iz Brisela dobili su hitan zahtev o upotrebi mehanizma poznatijeg kao "nuklearna opcija", koji im je podnela američka nevladina organizacija HRW (Humans rajt voč). Naime, HRW se žalila i pozvala EU da aktivira mehanizam kako bi se obuzdalo "urušavanje evropskih vrednosti koje sprovodi Poljska".

Filp Dam, direktor HRW za Evropu, istakao je da je ponašanje Poljske, koja svojim kritikovanjem migracija i agencija za zaštitu ljudksih prava pod pokroviteljstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << milijardera Džordža Sorosa (koji je, inače, glavni finansijer HRW), pretnja po fundamentalne vrednosti EU.

HRW insistira da EU aktivira Član 7, do sada nekoriščeni zakonski mehanizam, po kome Brisel može zemlji članici EU da oduzme pravo glasa u Savetu Evrope. Član 7 se u EU žargonu još naziva i "nuklearna opcija", aludirajući na teške posledice (srećom, samo političke) koje "neposlušna članica" može da pretrpi.

U tekstu koji je objavio "EU Obzerver", Dam navodi da je takav potez jedini način da se "predsednik i premijerka Poljske dozovu pameti i jednom za svagda shvate da ljudska prava nisu za diskusiju".

- Suočavamo se sa jednom članicom EU čija vlada uporno odbija da se povinuje osnovnim ljuskim vrednostima i vladavini prava. Logična posledica za takvo ponašanje trebalo bi da bude aktiviranje Člana 7 - naveo je Dam.

Ovakva reakcija HRW-a došla je nakon susreta najmoćnijeg čoveka u Poljskoj, bivšeg premijera Jaroslava kačinjskog sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, kada je Kačinjski rekao da "Nemačka zloupotrebljava EU za sopstvenu korist", upozorivši da era "berlinske EU" mora da se završi.

- Nije zdravo što je Angela Merkel u svemu broj 1 u EU - rekao je Kačinjski.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.