Izvor: RTS, 01.Nov.2020, 14:40

EU: Nema kompromisa oko zaštite novinara

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, založili su se za odbranu slobode izražavanja i informisanja i kažnjavanje odgovornih za zločine, nasilje i zastrašivanje novinara.
Žozep Borelj i Vera Jurova su pozvali sve države da privedu pravdi odgovorne za zločine nad novinarima i poručili da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU uvek braniti slobodu izražavanja i štititi novinare.

"To nije nešto oko čega možemo, niti hoćemo da pravimo kompromise", naglasili su Borelj i Jurova povodom 2. novembra, Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti za zločine počinjene nad novinarima.
Borelj i Jurova su u ime EU poručili da novinari igraju osnovnu ulogu u funkcionisanju demokratija, pridržavanju odgovornosti onih koji su na vlasti i u pružanju pravovremenih i činjeničnih informacija.
"Širom sveta novinari se suočavaju sa zastrašivanjem, nasiljem ili zlostavljanjem, često stavljajući svoj život u opasnost. Uznemiravajući podatak da je nekažnjavanje za zloupotrebe i zločine nad novinarima i medijskim radnicima i dalje široko rasprostranjeno širom sveta, dostižući 90 odsto slučajeva u nekim zemljama, prema izveštaju Uneska iz 2019", navodi se u saopštenju.
Žozep Borelj i Vera Jurova naglašavaju da je EU posvećena poboljšanju radnog okruženja za novinare, njihovoj zaštiti i sigurnosti kroz projekte kao što su platforma za mapiranje slobode medija koja pomaže u praćenju pretnji slobodi medija u EU i zemljama kandidatima i Akcioni plan za evropsku demokratiju.
"U našim odnosima s drugim zemljama uvek smo bili jasni o ključnoj ulozi neograničenih medija i civilnog društva i potrebi zaštite branitelja ljudskih prava, od kojih su mnogi novinari. Delegacije EU širom sveta prisustvuju i pomno nadgledaju sudske slučajeve koji uključuju novinare, pomažući da se identifikuju oni slučajevi kojima je potrebna posebna pažnja", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.