EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

Izvor: VOA, 26.Dec.2023, 00:07

EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

Vašington — Pravo na mirne demonstracije mora biti poštovano, ali nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je, saopšteno je iz Evropske unije u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o neredima na protestima u Beogradu u nedelju. "Postupanje policije mora biti primereno i moraju se poštovati osnovna prava u okviru vladavine zakona. EU poziva na mir i dijalog", navodi se u pisanom odgovoru. Iz Brisela nisu hteli da odgovore na pitanje o tome kako komentarišu optužbe vlasti u Srbiji na račun neimenovanih zapadnih zemalja za izazivanje nereda na protestima posle izbora. Evropska unija je ponovo pozvala da se "propisno istraže navodi o izbornim neregularnostima". Inostrana posmatračka misija na čelu sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u preliminarnom izveštaju navela je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne nepravilnosti na dan glasanja, kao i nefer izborni uslovi u korist vlasti. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za prošitenje Oliver Varhelji prošle nedelje su saoptšili da "EU sa zabrinutošću zaključuje da izborni proces u Srbiji zahteva opipljiv napredak i dalje reforme". Oni su pozvali nadležne u Srbiji da "na transparentan način, sačine kredibilne izveštaje o neregularnostima, uključujući i optužbe koje se odnose na lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama". Sjedinjene Države takođe su pozvale Srbiju da istraži navode međunarodne posmatračke misije o neregularnostima na izborima u Srbiji 17. decembra. Vlast u Srbiji negira da je bilo izbornih neregularnosti i odbija da ispuni zahteve opozicije i dela građana da se izbori ponove u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

Izvor: Danas, 26.Dec.2023

Evropska unija je saopštila da pravo na mirne demonstracije u Srbiji mora biti poštovano, ali nasilje nije rešenje i da je neprihvatljivo, te ponovo pozvala ;da se "propisno istraže navodi o izbornim neregularnostima".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.