EU: Najbrži rast privrede Slovačke

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Najbrži rast privrede Slovačke

Bratislava -- Bruto domaći proizvod (BDP) Slovačke je u prvom tromesečju ove godine zabeležio godišnji rast od 4,5 odsto, najveći među zemljama Evropske unije.

Prosečan privredni rast u zoni evra je bio 0,6, a u Uniji 0,5 odsto, objavila je agencija za statistiku Evropske unije, Evrostat.

Drugi po veličini godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rast privrede imala je Švedska (2,9 odsto), a sledi Poljska, sa 2,8 procenatarasta.

Najgore se u prvom tromesečju kretao BDP Letonije, koji je oslabio 5,1 odsto. Slede Bugarska, sa padom privrede od 3,6 i Rumunija sa 3,2 odsto.

Najveći privredni rast od januara do kraja marta, u poređenju sa prethodnim tromesečjem, imali su Irska (2,7 odsto), Švedska (1,4) i Portugalija (1,1 odsto), a najveći pad Litvanija (3,9), Estonija (2,0) i Grčka (1,0 odsto).

U zoni evra i EU u tom periodu je zabeležen rast BDP od po 0,2 procenta. Američka

ekonomija je u prvom tromesečju porasla 0,7 odsto, a japanska 1,2 odsto u odnosu na poslednja tri meseca prošle godine. Na godišnjem nivou, američki BDP je u prvom tromesečju povećan 2,4, a japanski 4,2 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.