EU: NASTAVAK DIJALOGA BEOGRAD -PRIŠTINA U PONEDELJAK

Izvor: Kurir, 17.Nov.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: NASTAVAK DIJALOGA BEOGRAD -PRIŠTINA U PONEDELJAK

BRISEL - Zvaničnici EU u Briselu danas su potvrdili da je dogovoreno da se dijalog Beograd-Priština nastavi u ponedeljak, iako još nema izveštaja o razgovoru šefa beogradskog tima Borislava Stefanovića i posrednika EU Roberta Kupera oko rešenja za carinske prelaze na severu Kosova.

Planirane teme nove runde dijaloga su, prema tim izvorima EU, energetika, telekomunikacije, učešće Kosova na regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << skupovima, verovatno priznavanje diploma, kao i primena dosad postignutih dogovora. Razmatranje sprovođenja dogovora o slobodi kretanja i carinskom pečatu će neminovno obuhvatiti i pitanje "zajedničkog upravljanja granicama, međama", odnosno kako se u komunikaciji unutar EU vodi pod stavkom "IBM - Integrated border/boundaries management".

To bi, kako su objasnili upućeni zvaničnici u EU, značilo da dve strane "ipak mogu da to tumače manje-više kako oni vide tu liniju razdvajanja između Kosova i Srbije".

Ali, kako su želeli da posebno podvuku, korišćenje odrednice IBM "nikako ne znači da bi to podrazumevalo bilo kakvo priznavanje nezavisnosti, državnosti Kosova od strane EU".

Sve što rade EU i Euleks, dodali su, saglasno je mandatu misije EU na Kosovu, a to znači da je međunarodni pravni okvir rezolucija 1244 SB UN i da "tu nema nikakvog prejudiciranja statusa Kosova". Šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu s Pristinom Borislav Stefanović danas je rekao da dogovor o administrativnim prelazima na severu Kosova još nije postignut jer kosovske vlasti žele da od njih naprave državne prelaze. Stefanović je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova izjvio da za Srbiju nije prihvatljivo da prelazi Jarinje i Brnjak postanu državna granica i da će sva rešenja za njih biti u okviru Ustava Srbije, srpskih zakona i rezolucije 1244 SB UN. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su razgovori sa Stefanovićem završeni bez dogovora i najavio podnošenje krivčne prijave protiv Stefanovića zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda.

On je ocenio da je sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda i protivan zakonima Srbije. "Ne prihvatamo prisustvo bilo kakvih carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Na to nas obavezuju stavovi i odluke naših skupština i to je predočeno Stefanoviću", naveo je Pantić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.