EU: Mišljenje o Srbiji se još usaglašava zbog Kosova

Izvor: Studio B, 10.Okt.2011, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Mišljenje o Srbiji se još usaglašava zbog Kosova

Kolegijum Evropske komisije će, izgleda, tek u sredu, neposredno pred objavljivanje "Mišljenja" o kandidaturi Beograda, dati konačnu ocenu o spremnosti Srbije za novu etapu odnosa s EU, ali datum pregovora o članstvu je teško očekivati.

To su agenciji Beta rekli diplomatski i izvori u Evropskoj uniji, koji su naglasili da će se do samog objavljivanja "Mišljenja" pažljivo pratiti i procenjivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zbivanja na severu Kosova i s tim povezana željena obnova dijaloga Beograd-Priština.

Posebno Nemačka i Velika Britanija traže da se najpre na "nepovratni kolosek stavi sređivanje odnosa Beograda i Prištine" i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i sam status kandidata za članstvo Srbiji.

I sama visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je ovih dana izjavila da je "zabrinuta zbog onoga što se dešava na Kosovu, čak možda i više nego kad je u pitanju palestinsko-izraelski spor". Šef švedske diplomatije Karl Bilt je, pored ostalih, izrazio "zabrinutost zbog nasilja na severu Kosova", ali je naglasio da se "moramo vratiti diplomatiji i opreznom izgrađivanju poverenja".

Otud je Evropska komisija krajnje oprezna i želi da sve do kraja bude jasno kad se da konačna ocena, znajući da odluku o svemu, i to jednoglasno, mora da donese Savet ministara EU 9. decembra. Ipak, većina članica EU je za to da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo jer se ne može prenebregnuti ogroman napredak koji su ostvarile vlasti u Beogradu.

Iako s oprezom, izvori u Briselu su preneli i "razmišljanja ne samo u Evropskoj komisiji" da se možda predloži i neko uslovno davanje datuma pregovora s tim da Srbija kroz nekoliko meseci dokaže da je ostvaren bitan napredak u odnosima s Kosovom, u čemu svesrdno želi da pomogne EU. Evropska komisija bi to ocenila i izvestila Savet ministara, pa bi i datum pregovora mogao da se utvrdi ne čekajući "redovan rok" u decembru 2012.

Stanovište je Evropske komisije da je Srbija ostvarila zamašne opipljive rezultate u nužnim reformama, uključujući pravosuđe, sistemske zakone, borbu protiv organizovanog kriminala, da je uložila ogromne napore za slamanje korupcije i potpunu saradnju s Haškim sudom. Ali je, i dalje otvoreno pitanje nužnog sređivanja odnosa s Prištinom kao deo jačanja regionalne stabilnosti i saradnje.

To je nužno da bi se, uz vrlo moguću preporuku EK za davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo, ako ne sada, onda naknadno, predložilo Savetu ministara i utvrđivanje datuma pregovora o članstvu s Beogradom. Kad je Srbija u pitanju, priznavanje samoproglašene nezavisnosti u Prištini nije nikako zvaničan uslov zato što pet članica EU ne priznaje Kosovo, ali među uslovima za dobijanje statusa kandidata stoji i "sređivanje odnosa" s Prištinom i "dobra regionalna i susedska saradnja", objasnili su izvori u EU.

Zato je sad, dodali su, veliki problem što je dijalog Beograd-Priština prekinut iako je činjenica da trenutno nema nasilja na severu Kosova, mada rešenje za spora oko carinskih prelaza nije na vidiku, a to je uslov za sprovođenje dogovora o slobodnoj trgovini. Svi u EU, kako je ukazano, žele da se postepeno otkloni opasnost da se Srbija u odnosima s Kosovom ne nađe u situaciji u kojoj je bio podeljeni Kipar pri ulasku u EU, jer to ne bi niko želeo da se ponovi.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.