EU: Marti da preda dokaze o Tačiju

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Marti da preda dokaze o Tačiju

Brisel, Priština -- EU poziva Dika Martija da dokaze na osnovu kojih je napisao izveštaj o trgovini organima na Kosovu iznese pred relevantne organe.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, poručuje Martiju da preda dokaze o navodnoj umešanosti Hašima Tačija u te teške zločine.

"Sve ovakve navode uzimamo veoma ozbiljno. Ako postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkretni dokazi, pozivamo Dika Martija da ih preda relevantnim vlastima", rekla je ona.

Kocijančićeva je, međutim, izbegla da odgovori na čitav niz konkretnih pitanja o tome šta će EU sada preduzeti po tom pitanju.

Takođe, ona je izbegla da odgovori na pitanja da li je osnovan utisak koji se stiče da je Hašim Tači "nedodirljiv" i da li bi on, s obzirom na ove optužbe, trebalo da se povuče iz trke za premijersku funkciju dok ne "očisti svoje ime".

Upitana direktno da li EU misli da Tači može biti imenovan za premijera u ovom trenutku, Kocijančićeva je odgovorila da Unija "ne može komentarisati" takva pitanja i da EU "očekuje da će izborni proces biti sproveden u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima".

Ona je istakla da su izborni proces i ove optužbe "dve odvojene stvari koje se ne mogu spajati".

Kocijančićeva je navela da su borba protiv organizovanog kriminala i istrage o ratnim zločinima "prioriteti za sve države zapadnog Balkana" i da je EU "po tom pitanju veoma striktna i da ima jasan stav".

Euleks: Razmotrićemo navode iz izveštaja

A Misija Evropske unije na Kosovu (Euleks) istovremeno saopštava da će razmotriti navode iznete u izveštaju Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i nelegalnoj trgovini ljudskim organima.

"Pažljivo ćemo proučiti ovaj izveštaj", rekao je zamenik šefa Euleksa Endi Sparks za agenciju Rojters.

Sparks je dodao da bi Euleks "svakako voleo da dobije nešto formalnije (od Martija) kako bi mogao da postupi u skladu sa tim", ukoliko postoje konkretni dokazi.

Prema izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, odlazeći kosovski premijer Hašim Tači je bio na čelu grupe koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem.

Tači je u izveštaju označen kao "bos" kriminalne mreže koja je počela sa kriminalnim delovanjem posle rata 1999. i imala uticaja na vlast od tada. Zvaničnici u Prištini odbacili su navode iz izveštaja, istovremeno iznoseći optužbe na račun "moralnog kredibiliteta" Dika Martija.

O izveštaju i u Evropskom parlamentu

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i portparolka za spoljnopolitička pitanja frakcije Zelenih Ulrike Lunaček zatražila je istragu protiv Tačija nakon objavljivanja izveštaja Dika Martija.

"Ukoliko bi se optužbe potvrdile posledice po političku situaciju na Kosovu bi bile ogromne", uverena je ona.

Zbog toga je neophodno da se optužbe rasvetle, naglasila je Lunačekova dodajući da bi Marti trebalo da bude pozvan na sastanak spoljnopolitičkog odbora EP.

Zeleni žele, pored toga, da ovo bude i tema sledećeg plenarnog zasedanja EP u januaru.

Lunačekova je podvukla da je kao izvestilac za Kosovo veoma zabrinuta zbog optužbi protiv visokih kosovskih političara, među kojima je i Tači.

Ona je pozvala albanske vlasti da tešnje sarađuju sa Euleksom i Haškim tribunalom, i naglasila da Albanija mora staviti na raspolaganje informacije o navodnoj ustanovi za transplantaciju i za trgovinu organima, kao i o masovnim grobnicama.

Pored toga, Tirana mora razjasniti i ulogu nacionalne albanske tajne službe u vezi saslušanja bivših pripadnika OVK, čiji je vođa Tači bio tokom devedesetih godina.

"Istina i pravda su apsolutno potrebni za pomirenje i demokratski proces u svim zemljama regiona, uključujući i Kosovo", rekla je Lunačekova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.