EU LIDERI ZAHTEVAJU NORMALIZACIJU BEOGRADA I PRIŠTINE: Potrebno brzo rešavanje otvorenih pitanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2022, 17:04

EU LIDERI ZAHTEVAJU NORMALIZACIJU BEOGRADA I PRIŠTINE: "Potrebno brzo rešavanje otvorenih pitanja"

Lideri EU 27 na samnitu u Briselu usvojili su zaključke o Zapadnom Balkanu kojima pozivaju na "ubrznaje procesa pristupanja", "unapređenje postepene integracije" EU i regiona, ali i naglašavaju važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

U zaključcima usvojenim u četvrtak, prvog dana samita u Briselu navodi se da Evropski savet "potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova" na Zapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Balkanu, izmeđuostalog i "kroz dijaloga Beograda i Prištine, a u cilju "normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

Tekst zaključaka ponavlja "nedvosmiselnu podršku EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana", ali i podseća na značaj reformi na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koji se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Partneri iz regiona se pozivaju i da garantuju "prava i jednak tretman pripadnika manjina".

Evropski savet poziva na "brzo rešavanje preostalih otvorenih pitanja" u razgovorima između Sevrene Makedonije i Bugarske, a u cilju pokretanja pristupnih pregovora bez daljih odlaganja.

Naglašava se i "spremnost Evropskog saveta da odobri status zemlje kandidata za BiH" i u tom cilju poziva Evropska komisija da predstavi izveštaj u primeni 14 ključnih prioriteta postavljenih toj zemlji.

BiH se poziva da primeni obaveze iz političkog dogovora postignutog 12. juna 2022. gdoine u Briselu, što bi "zemlji omogućilo napredak na evropskom putu".

Nakon usvojenih zaključaka o Zapadnom Balkanu i odobrenih kandidatskih stausa za Ukrajinu i Moldaviju, EU lideri nastavljaju večeru u Briselu na kojoj će biti reči o daljoj podršci Ukrajini u ratu sa Rusijom, odnosima sa Turskom, a razmeniće se i mišljenja o predlogu francuskog predsednika, Emanuela Makrona, o formiranju evropske političke zajednice.

Petak, drugi dan samita EU, tradicionalno će biti posvećen razgovorima o Evrozoni, a liderima EU će se u Briselu priključiti i predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard i predsedavajući Evrogrupe, Paskal Donahju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.