EU: Krim nije Kosovo

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Krim nije Kosovo

Brisel -- Situacija na Krimu se ne može porediti sa Kosovom, poručio je danas portparol Evropske komisije Alehandro Munjoz.

"Nema mesta poređenju Krima i Kosova", rekao je Munjoz novinarima osvrćući se na paralelu između intervencije NATO na Kosovu i ruske intervencije na Krimu koju je povukao ruski predsednik Vladimir Putin.

Predstavnik za štampu u Evropskoj komisiji je bez daljeg komentara time odgovorio na pitanje novinara, a Maja Kocijančic, portparolka visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Ketrin Ešton je rekla da za sada ne zna kada će doći do nove runde dijaloga Beograd-Priština.

Maja Kocijančič je navela da ne može da saopšti datum sledećeg susreta Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem i da li će do tog susreta doći pre ili posle izbora u Srbiji 16. marta.

Na pitanje novinara da li jučerašnje upućivanje američkih aviona u vazdušni prostor Poljske i baltičkih zemalja doprinosi smanjivanju zategnutosti u Ukrajini ili ne, Maja Kocijančič je rekla da nema šta da doda onome što su o tome poručili lideri Unije.

Ona je naglasila da, s tim u vezi, može reći da je smanjivanju zategnutosti doprineo sporazum koji su, uz posredovanje trojice ministara EU, 21. februara u Kijevu potpisali opozicija i tadašnji predsednik Viktor Janukovič.

Taj sporazum je "jako važan jer je doprineo onome što je dobro ostvareno do sada", dodala je Maja Kocijančič.

Iako delovi tog sporazuma nisu sprovedeni, Evropska unija smatra da je na osnovu njega Parlament Ukrajine izglasao legalnu vladu i drugu

vlast. Ali Rusija - čiji predstavnik 21. februara nije potpisao sporazum, to osporava tvrdeći da je ta vlast nastala uz kršenje ustava i uz pritisak naoružanih grupa opozicije.

Podsetimo, Putin je u nedavnom intervjuu izjavio da "stanovništvo Krima ima pravo na samoopredeljenje kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima”.

Francuska je saopštila da ne može biti referenduma o budućnosti Krima ukoliko se Ukrajina ne složi sa njegovim održavanjem, javio je AFP.

"Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine nisu nešto o čemu se može pregovarati", izajvio je danas predsednik Francuske Fransoa Oland nakon susreta sa Vitalijem Kličkom, bivšim bokserom i jednom od vodećih figura u protestiuma nakon kojih je svrgnut sa vlasi ukrajinski predsednik Vikotor Janukovič.

Ranije danas prvi zamenik predsednika krimske skupštine Grigorij Jofe izjavio je da blokiranje baze podataka o biračima na Krimu i u Sevastopolju, o kom je saopštila Centralna izborna komisija Ukrajine, nikako neće uticati na održavanje referenduma 16. marta.

Predsednik Vrhovnog sovjeta (skupštine) Krima Vladimir Konstantinov, koji se nalazi u poseti Moskvi, izjavio je da će ta autonomna republika na referendum o statusu Krima 16. marta pozvati medjunarodne posmatrače a "pre svega iz Rusije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.