EU: Korupcija najveći problem Kosova

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Korupcija najveći problem Kosova

BRISEL – Evropska unija je ocenila da je korupcija na Kosovu i Metohiji i dalje na veoma visokom nivou i da je, zbog nedostatka akcije na tom polju, ugled Prištine trenutno na niskom nivou u odnosima sa Briselom.

Iako je kosovski premijer Hašim Tači zamenio šest ministara, Evropska unija nije zadovoljna reformama niti trenutnom situacijom na Kosovu, naročito kada je reč o veoma visokom stepenu korupcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << piše na Internet stranici „Nova Evropa” iz Brisela.

Kao jedan od glavnih problema na Kosovu i najveća pretnja za pridruživanje EU navodi se problem korupcije, kao i zahtev da prištinske vlasti ojačaju vladavinu zakona i izbore se sa organizovanim kriminalom i pranjem novca.

Takođe, Kosovo treba da nastavi da radi na izgradnji odnosa sa svojim različitim zajednicama i osigura konkretne koristi od decentralizacije za sve građane, piše ovaj izvor, navodeći reči portparola evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Ovaj problem, kako se navodi, istakao je prošle nedelje u Dablinu i specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt, rekavši da vlasti u Prištini još treba da se izbore sa „znatnim nivoima korupcije”.

Fejt je prošlog meseca podneo Tačiju dokaze da je jedan neimenovani ministar proneverio državna sredstva. Tog ministra, kog u Briselu znaju kao Tačijevog bliskog političkog saveznika, reorganizacija nije dotakla, uprkos evropskom i američkom nezadovoljstvu situacijom, podseća „Nova Evropa”.

----------------------------------------------

Sparks: Poštovati pravo Srba na povratak

ČAGLAVICA – Britanski ambasador u Prištini Endi Sparks izjavio je da na Kosovu mora da se poštuje pravo Srba da se vrate na svoja imanja, a da oni koji su počinili zločine treba da budu kažnjeni, ali zakonskim putem.

„Ukoliko je neko ko je optužen za ratni kriminal dostupan za hapšenje, onda se tim ljudima treba suditi i treba ih uhapsiti. Ali, ako nema znakova ili imena tih ljudi onda je to malo teže i moramo da poštujemo prava Srba da se vrate na svoju imovinu koju su posedovali i istovremeno da razumemo zabrinutost i uznemirenost porodica koje su izgubile svoje članove”, rekao je Sparks u Čaglavici reagujući na kamenovanje srpskih povratnika u selu Žač kod Istoka.

„Moramo da poštujemo vladavinu zakona”, istakao je Sparks, navodeći da međunarodna zajednica na Kosovu pomaže u sprovođenju zakona.

Dva šatorska kampa u kojima su Srbi povratnici u Žaču kamenovana su sinoć oko 22,30 sati.

Povratnici su Tanjugu rekli da pretpostavljaju da su ih kamenovali Albanci koji su i u proteklih mesec dana u više navrata protestovali zbog njihovog povratka.

Kamenovanje je uznemirilo predstavnike 26 srpskih porodica, koji razmišljaju o vraćanju u centralnu Srbiju.

Tanjug

[objavljeno: 21/04/2010]
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.