EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 19:29

EU: Kina da igra konstruktivnu ulogu kako bi se uspostavio mir u Ukrajini

Evropska komisija je danas ponovo pozvala Kinu da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini.

Ovo je učinjeno nakon što se visoki diplomata EU sastao sa kineskim specijalnim predstavnikom za evroazijska pitanja Li Huijem.

"EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem svih trupa i vojne opreme sa cele teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Prošle nedelje, Li je posetio Ukrajinu gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Posete su deo njegove diplomatske turneje koju je Peking označio kao svoj napor da promoviše mirovne pregovore i političko rešenje sukoba u Ukrajini.

Ranije je najavljeno da će u petak posetiti Rusiju.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.