EU: Bez lažnih tvrdnji o hrani

Izvor: B92, 23.Maj.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Bez lažnih tvrdnji o hrani

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, usvojila je listu od 222 zdravstvene preporuke koje su odobrene na etiketama, pakovanjima i reklamama za prehrambene proizvode u 27 zemalja članica EU.

Proizvođači više neće moći da tvrde da određeni proizvodi imaju svojstva koja nisu dokazana.

Navodi kao što su, na primer, "kalcijum je dobar za srce" ili "zeleni čaj pomaže da imate normalan pritisak", biće zabranjeni na etiketama, jer to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naučno dokazano.

Nasuprot tome, navod "kalcijum je dobar za kosti", biće odobren.

EU je na zahtev pre svega udruženja potrošača želela da uvede red u te indikacije, uvodeći ih u registar zasnovan na čvrstim naučnim mišljenjima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rampa za prodavce magle?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2012, 14:47

NOVI SAD -..Proizvođači i prodavci hrane u Evropskoj uniji od kraja 2012. će imati mnogo manje mogućnosti da kupce privlače nedokazanim tvrdnjama o blagotvornom dejstvu proizvoda. Naime, EU je 16. maja usvojila listu od 222 zdravstvene izjave o hrani. To znači da će tvrdnje poput "jača prirodnu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.