EU: Balkanske svađe nigde ne vode

Izvor: Mondo, 29.Avg.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Balkanske svađe nigde ne vode

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ocenila je da eskalacija u retorici na zapadnom Balkanu ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Komentarišući "poslednje tenzije između Srbije i Hrvatske", Kocijančić je ponovila da je pristupni proces Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, baziran na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji: ”Eskalacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u retorici ne doprinosi postizanju ovih principa, koji predstavljaju kako opredeljenje, tako i obavezu celog regiona”, poručila je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Izjava portparolke Evropske komisije stigla je u trenutku dok se čeka zvaničan odgovor Brisela na pismo kojim je, početkom meseca, premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Istovremeno, ovakva poruka Brisela u skladu je sa stavom premijera Srbije, koji poziva na ”mir, uzdržanost i trpeljivost” i nereagovanje na provokacije, zaključuje srpska državna agencija Tanjug.

U sedištu Evropske komisije danas je naglašeno da podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, i konkretno evrointegracijama Srbije, ostaje snažna.

”Otvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost predstavlja značajno dostignuće u pristupnim pregovorima Srbije i EU”, ponovila je Kocijančić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.