ESM, još jedan štit Evrope od krize

Izvor: B92, 08.Okt.2012, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ESM, još jedan štit Evrope od krize

Luksemburg -- Ministri finansija evrozone danas u Luksemburgu treba da lansiraju dugo iščekivani Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), vredan 500 milijardi evra.

Ministri finansija 17 zemalja koje kao valutu koriste evro sastaju se svega deset dana uoči samita lidera EU u Briselu, u vreme relativnog mira na tržištima, nakon meseci turbulencija i neizvesnosti oko budućnosti Španije, prenela je agencija AFP.

Na sastanku će formalno biti pokrenut ESM, ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak ka izgradnji odbrambenog zida evrozone u vreme dužničke krize koja je monetarni blok gurnula u recesiju.

Evropski zvaničnici su u petak poručili da ne očekuju da će Grčka dobiti zeleno svetlo za nastavak isplate pomoći ni u Luksemburgu ni 18. i 19. oktobra u Briselu. "Trojka" kreditora, EU, Evropska centralna banka (ECB) i Medjunarodni monetarni fond, pregovaraju sa Grčkom o dodatnoj budžetskoj štednji, a Atina insistira da je uradila sve što je mogla i da joj je potrebno više vremena da ispuni dogovorene ciljeve.

Grčka ne može da traži od svog naroda da prihvati novu strogu štednju, izjavio je u petak grčki premijer Antonis Samaras, upozorivši da će njegova prezadužena zemlja, ukoliko tranša od 31,5 milijardi evra ne stigne uskoro, ostati bez novca idućeg meseca.

Uoči sastanaka evrozone i EU, Španija je bila u centru pažnje zbog neodlučnosti oko toga da li da zatraži paket pomoći, što bi aktiviralo ESM i program kupovine obveznica koji je najavila ECB. ECB je navela da će intervenisati kupovinom državnih zapisa prezaduženih zemalja, ali tek kada one formalno zatraže pomoć ESM, koja dolazi uz uslove.

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izjavio je prošle nedelje da Španiji "uopšte" nije potreban paket pomoći i insistirao da su teške mere štednje koje sprovodi vlada u Madridu način da se zemlja vrati na pravi put.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za spas evrozone 500 milijardi evra

Izvor: Akter, 08.Okt.2012

Predsedavajući sastancima ministara finansija evrozone i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker pozdravio je pokretanje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), ocenivši da taj 500 milijardi evra (650 milijardi dolara) vredan fond za spasavanje finansijski ugroženih članica zone evra predstavlja...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.